Politie grijpt in bij klimaatprotest

NOS

De politie is begonnen met het massaal oppakken van deelnemers aan een klimaatprotest in Amsterdam. Ze worden een voor een door agenten opgetild en afgevoerd in politiebusjes.

Honderden betogers van actiegroep Extinction Rebellion blokkeren de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum. Ze hebben onder meer tenten opgezet.

De gemeente Amsterdam had de blokkade van de belangrijke doorgaande weg verboden, maar de actiegroep trok zich daar niets van aan. “Wij gebruiken burgerlijke ongehoorzaamheid om de overheid te dwingen iets aan het klimaat te doen”, zegt een woordvoerder van Extinction Rebellion.

Arrestaties bij klimaatprotest in Amsterdam

Volgens verslaggever Mattijs van de Wiel verlopen de arrestaties geweldloos. “De demonstranten zijn op de grond gaan liggen, in elkaar gehaakt. Agenten gaan ze een voor een af en zeggen: ‘Ik ga je arresteren of wil je nog zelf weg?’ Het gaat allemaal volgens het poldermodel.”

Vanochtend riep de politie via luidsprekers om dat de activisten naar het Museumplein moesten gaan en dat ze anders zouden worden opgepakt. Op het Museumplein achter het Rijksmuseum mochten de activisten van de gemeente wel demonstreren, omdat het protest daar minder overlast zou geven.

Op een gegeven moment is de tijd van vriendelijk vragen en petities ondertekenen voorbij.

Een van de activisten van Extinction Rebellion

Volgens de politie is het optreden gericht op “deëscalatie, het duurzaam beëindigen van de blokkade en de veilige doorstroming van het verkeer”. Het gebied rond het Rijksmuseum is door agenten afgesloten, waardoor andere betogers zich niet bij de actie kunnen aansluiten.

Klimaatprotest voor Rijksmuseum: ‘We blijven totdat overheid doelstellingen haalt’

Het verkeer dat over de Stadhouderskade wilde rijden, wordt omgeleid. De gemeente waarschuwt fietsers en automobilisten in Amsterdam om rekening te houden met verkeersoverlast. De politie meldt dat het verkeer rond het Museumplein vast staat.

Week volhouden

De activisten zeggen dat ze de blokkade een week willen volhouden, om zo klimaatmaatregelen af te dwingen. “Onze overheid is al dertig jaar op de hoogte van dit probleem en ze doen niets. Op een gegeven moment is de tijd van vriendelijk vragen en petities ondertekenen voorbij.”

Het klimaatprotest maakt deel uit van een internationale actie. In Berlijn blokkeren ongeveer duizend activisten van Extinction Rebellion ook een belangrijk verkeersknooppunt. In Parijs bezetten ze een winkelcentrum. Er zijn ook acties in onder meer Nieuw-Zeeland, Australië en Londen.