250 Ajax-supporters mogen zondag in Haagse binnenstad demonstreren

Ajax-supporters gaan zondag in de Haagse binnenstad demonstreren, omdat  zij nog altijd niet welkom zijn bij de wedstrijd ADO Den Haag – Ajax. Burgemeester Krikke laat de demonstratie toe.

In 2006 bestormden Ajax-aanhangers het supportershome van ADO. Sindsdien worden wedstrijden tussen deze clubs zonder supporters van de uitspelende club gespeeld. Afgelopen najaar maakte burgemeester Pauline Krikke bekend dat deze maatregel ook in 2019 van kracht bleef. Supportersclub AFCA wil daarom komende zondag, tijdens de wedstrijd ADO – Ajax demonstreren in de Haagse binnenstad. Op Facebook laat ze weten dat er zo’n 250 supporters met vijf bussen af zullen reizen.

De demonstratie moet beginnen om 12.15 uur, als beide clubs aftrappen in het stadion, en zal de gehele wedstrijd duren. Beide clubs overleggen al langer hoe ze weer supporters naar onderlinge duels kunnen meenemen. Vooral Ajax wil het verbod op supporters van de uitspelende club zo snel mogelijk opheffen.

‘Gevoelig’

De gemeente is op de hoogte gesteld van de geplande demonstratie en is bekend met de precaire relatie tussen de beide supportersgroepen. Burgemeester Pauline Krikke laat via haar woordvoerder weten dat de demonstratie gevoelig zal liggen bij sommige Hagenaars, maar dat de Amsterdamse supporters desondanks het recht hebben om te demonstreren voor hun zaak: ,,Deze demonstratie zal worden gefaciliteerd. Momenteel wordt door gemeente en politie zorgvuldig bekeken hoe dit veilig en verantwoord kan.”

Het is niet de eerste keer dat fans van Ajax in Den Haag willen demonstreren. Ze liepen ook rond met die plannen in de aanloop naar een bekerduel met Scheveningen, dat in september 2017 zou plaatsvinden in het stadion van ADO. Fans van Ajax waren toen eveneens niet welkom. Ze zagen op het laatste moment af van een demonstratie op het Malieveld omdat de burgemeester van Den Haag, de KNVB en ADO Den Haag hadden toegezegd gesprekken te voeren over het verbod op ‘uitsupporters’.

Fans van Ajax zijn volgende week woensdag ook niet welkom tijdens de halve finale van de beker tegen Feyenoord in De Kuip. Volgens de supportersvereniging van de Amsterdamse club gaat Ajax dat besluit nog bij de KNVB aanvechten.