Aantal Nederlandse meldingen sterfgevallen corona fors minder dan afgelopen dagen

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 26 nieuwe meldingen gedaan van geteste mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Een forse daling ten opzichte van gisteren, toen er in de dagelijkse update van het RIVM 69 overlijdens werden gemeld. De laatste keer dat er minder dan 30 doden werden geregistreerd op een dag, was op 19 maart. In totaal vallen nu 5082 coronadoden te betreuren.

Het nieuwe aantal meldingen van mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn of zijn geweest komt uit op 42. Dat is een daling ten opzichte van de cijfers van gisteren, toen er 44 nieuwe patiënten opgenomen werden. Met het jongste cijfer komt het totaal aantal personen dat met ernstige klachten in een ziekenhuis werd opgenomen uit op 11.037. Van alle opgenomen coronapatiënten is een gedeelte overleden aan de gevolgen van de infectie. Anderen zijn hersteld en mochten naar huis.

Verder meldt het RIVM dat het aantal nieuw vastgestelde besmettingen is gestegen met 199. Met de nieuwe besmettingen komt het totaal aantal vastgestelde infecties in ons land op 40.777. Omdat niet iedereen wordt getest, ligt het werkelijke aantal een stuk hoger.

Een intensive care unit in het Tergooi Ziekenhuis.

Een intensive care unit in het Tergooi Ziekenhuis. © EPA

Afwijking

Het RIVM blijft benadrukken dat de dagelijkse meldingen bestaan uit registraties verspreid over meerdere dagen. Niet alle opnames en/of overlijdens worden direct gemeld. Vooral in het weekend laten de cijfers een afwijking zien, die doorgaans op maanden of dinsdag wordt gecorrigeerd.

Sinds eind maart is er over de hele linie een daling te zien in het dagelijkse aantal nieuwe sterfgevallen. Dit is volgens het rijksinstituut een direct gevolg van de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgende week dinsdag wordt bekend of de huidige maatregelen worden verlengd of deels worden versoepeld.