Agressieve haan doodt bejaarde vrouw (76) die eieren wilde rapen

Een 76-jarige Australische vrouw is onlangs overleden aan de verwondingen die een haan haar toebracht tijdens het rapen van eieren. Het voorval vond plaats op een boerderij in het zuiden van Australië. Toen de vrouw hier eieren wilde rapen, werd de haan agressief en pikte hij in een van de spataderen in haar linkerbeen. Hierdoor bloedde ze dood.

 

Naar aanleiding van het ongeval adviseert professor Roger Byard van de Universiteit van Adelaide, die onderzoek deed naar de gevaren van ogenschijnlijk ongevaarlijke huisdieren, bejaarde mensen voorzichtiger te zijn rond huisdieren. Aan The Advertiser vertelt Byard dat Australië kennelijk wel oog heeft voor de gevaren van dieren als slangen, haaien en krokodillen, maar niet voor de gevaren van ogenschijnlijk onschuldige beesten.

Zelfs de meest onschuldige huisdieren kunnen al risicovol zijn voor ouderen, zegt Byard. ,,Katten zijn bijvoorbeeld een veelvoorkomend struikelgevaar in huis voor ouderen. Iets waar ze misschien niet zo snel aan denken. Katten wrijven graag tegen enkels en benen, zitten graag achter mensen en leiden daardoor vaak tot struikelletsel.’’

Opereren

Om het risico op een soortgelijk sterfgeval in de toekomst te minimaliseren heeft Byard een eenvoudige oplossing. ,,Ik probeer oudere mensen met spataderen te laten behandelen met een eenvoudige operatie. Deze kwestie heeft ons doen beseffen hoe kwetsbaar ouderen zijn, spataderen zijn zeer gemakkelijk te beschadigen.