AnneMarie heeft grootste collectie salvia’s van Nederland in koude retrokas

 

Als een Don Quichot begon ze in een retrokas een salviakwekerij. Nu heeft AnneMarie van Mil de grootste collectie van Nederland en blijkt een koude kas zo gek nog niet.

 

In het Westland begreep niemand het. ,,Wat doet dat vrouwtje in dat kassie toch?” vroeg men zich af. In het modernste tuinbouwgebied ter wereld wordt hard gewerkt, geïnnoveerd en geïnvesteerd in hypermoderne hoge glazen warenhuizen. Niet in een ouderwets lage kas zonder verwarming, waarin AnneMarie van Mil (57) haar onderneming startte. In Westland houdt men van nieuwe technieken en efficiënte methodes. Niet voor niets is Westland de derde economie van Nederland.

Na de Rotterdamse haven en Schiphol wordt het grote geld verdiend in de kassen rond Naaldwijk. Hier komen het schitterendste perkgoed, de mooiste bloemen en de beste groenten ter wereld vandaan. Dus wat Van Mil precies aan het uitspoken was in die ouderwetse retrokas begreep helemaal niemand.

Ouderwetsemanier

Salvia's uit de kas van AnneMarie van Mil

Salvia’s uit de kas van AnneMarie van Mil © Nico Schouten

Maar Van Mil volgde gewoon haar passie. In haar kleinschalige en ambachtelijke kwekerij Sunsister begon ze op de ouderwetse manier, van zelf gewonnen zaad en eigengemaakte stekken, salvia’s te kweken en te verkopen. Winterharde tuinplanten en kuipplanten die in de koude kas langzaam tot wasdom konden komen en een wortelgestel ontwikkelden om ‘u’ tegen te zeggen.

Een kouwe kas blijkt voordelen te hebben. ,,Deze dames zijn wel beschermd, maar niet verwend”, verklaart de salviakweekster. ,,Ze staan hier beschut tegen de elementen, maar niet in een ideale temperatuur. Ze moeten echt hun best doen om te groeien. Daarom worden ze sterk en zijn ze heel goed geschikt voor ons klimaat”, zegt Van Mil die, net als haar salvia’s, erg haar best heeft moeten doen.

Knoop in maag

,,Als een tuinder me een paar jaar geleden vroeg wat ik deed en of ik er wat mee verdiende, kreeg ik een knoop in mijn maag. Want in zijn of haar ogen was ik waarschijnlijk een soort Don Quichot en wat ik wilde economisch niet haalbaar. Wat toen eigenlijk ook zo was.‘’

Desondanks werd Sunsister een florerende kwekerij. Maar het ging niet zonder slag of stoot. ,,Dat het bedrijf nu bloeit, is puur omdat ik het wist vol te houden”, verklaart Van Mil.

Dat de salvia door tuinarchitecten, hoveniers, en magazines ontdekt werd moet toch ook hebben geholpen? ,,Oja natuurlijk”, geeft ze grif toe. ,,Na een reportage van acht pagina’s in een tuinglossy bereikte ik een veel groter publiek. Vanaf toen kwamen er veel ondernemende en vriendelijke tuinierders van verder weg die hier een uurtje rondscharrelden, en hun keuzes maakten, in een gemoedelijke sfeer.”

Hotlips

Sunsister, een kleinschalige kwekerij met de grootste collectie salvia’s van Nederland. Ze levert haar planten inmiddels aan liefhebbers door heel Europa. Dat gaat per post. Blind Faith, Nachtvlinder en Hotlips (salvia’s hebben doorgaans prachtige namen) worden in een oude editie van deze krant gewikkeld en naar adressen in Ierland, Duitsland en Italië verzonden.

Klanten uit Nederland komen vaak persoonlijk langs om met hulp van AnneMarie van Mil planten uit te zoeken.

Ze heeft veel aanloop. Sunsister heeft echter geen horecahoek en ook de parkeerruimte is beperkt. Missen de klanten de koffie niet? ,,De Watertuin hier direct tegenover heeft lekkere koffie en ook parkeerplaatsen”, antwoordt Van Mil vrolijk. Terwijl tuincentra verdienen aan de verkoop van meubels en cappuccino zegt Van Mil zich liever tot haar salvia’s te beperken. Is dit een goed moment om salvia’s te kopen? ,,Absoluut”, zegt de kweker. De nachten kunnen nog fris zijn, dus is het goed dat mijn planten tegen een stootje kunnen. Daarbij hebben wij hier aan de kust het beste klimaat voor Salvia’s! En vaak zandgrond. Daar gedijen salvia’s goed op. Half april begint mijn seizoen en is het tijd om uit deze verzameling je keuze te komen maken.”

Salvia's uit de kas van AnneMarie van Mil

Salvia’s uit de kas van AnneMarie van Mil © NICO SCHOUTEN

Of ze soms nog vragen wat dat vrouwtje in dat kassie doet? ,,Vast wel”, zegt Van Mil met een lach. ,,Ondertussen ben ik enorm trots op wat ik heb bereikt en voel ik me opperbest in deze omgeving, zonder radio met de bijen en hommels om mij heen.”

Salvia's uit de kas van AnneMarie van Mil

Salvia’s uit de kas van AnneMarie van Mil © NICO SCHOUTEN