Anouar Taghi verdacht van nieuwe poging tot moord

Anouar Taghi, die vast zit op verdenking van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, is vorige week in zijn cel aangehouden op verdenking van een nieuw zwaar feit. De politie verdenkt hem van een moordpoging in oktober 2019 in Utrecht. Hij is de neef van Ridouan Taghi.

Uit het niets werd op 30 oktober een 28-jarige man op de Hopakker in Utrecht, aan de rand van het centrum, met een grote sloophamer in elkaar geslagen. Het slachtoffer liep nietsvermoedend over de stoep, toen een busje stopte, drie mannen met bivakmutsen uitstapten en achter de man aanrenden. Daarna begonnen zij met een grote voorhamer (sloophamer) op hem in te hakken. Daarbij werd het slachtoffer ook op zijn hoofd geslagen. Na enige tijd stapten de drie in het busje en gingen er vandoor, het slachtoffer voor dood achterlatend. De man werd uiteindelijk zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleefde de aanslag. De achtergronden van deze moordpoging worden nog onderzocht.

‘Slachtoffer weigerde mee te werken’

Nu is duidelijk dat Anouar Taghi voor deze zaak is aangehouden. Ook de Utrechters Ousamma B. en Jesse S. zijn vorige week voor deze zaak aangehouden. De politie zegt hun mogelijke rollen in deze zaak nog te onderzoeken. Daarnaast worden zij verdacht van deelname aan een criminele organisatie, waarvan Anouar Taghi de leiding zou hebben. Deze bende wordt er van verdacht liquidaties te faciliteren door auto’s te stelen en door te verkopen. Bronnen binnen het criminele circuit stellen dat het slachtoffer ook tot de organisatie behoorde, maar niet meer wilde meewerken. De verdachten zouden volgens deze bronnen met de aanslag een signaal hebben willen afgeven.

De gestolen auto’s werden volgens de politie opgeslagen in een loods aan de Oosterleestraat. Zo is gebleken dat bij de voorverkenning voor de moord op advocaat Derk Wiersum een Volkswagen Transporter is gebruikt. Uit het recherche onderzoek is gebleken dat de Transporter is gestolen door iemand uit de organisatie van Anouar Taghi. De bus met geblindeerde achterruiten is op 23 september in de parkeergarage bij Hoptille in Amsterdam Zuidoosy aangetroffen met een lekke band – vijf dagen ná de moord. Waarschijnlijk hadden de daders deze bus willen gebruiken voor de liquidatie, maar een lekke band verhinderde dat.

Plofkraker

Volgende week woensdag wordt het proces tegen de verdachten die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum hervat. Anouar Taghi heeft betrokkenheid bij de moord op Wiersum ontkend. De advocaten van Taghi zeiden dat hij weliswaar bezig was met gestolen auto’s, maar dat dit te maken heeft met zijn verleden als plofkraker. ,,Hij wist niets over voorverkenningen met die auto’s, laat staan dat ze gebruikt werden voor een liquidatie’’, zeiden ze bij een eerdere zitting. Tegenover de recherche beroept hij zich over de nieuwe verdenkingen op zijn zwijgrecht