Beledigingen aan adres advocaat Roethof voor verdediging Jos Brech

Advocaat Gerald Roethof krijgt via internet beledigingen naar het hoofd omdat hij de verdediging van Jos Brech op zich heeft genomen. ,,Als iemand in Nederland een advocaat nodig heeft, is het deze meneer”, zegt de 45-jarige Roethof over zijn cliënt, die verdacht wordt van de gewelddadige dood van Nicky Verstappen.

 

Roethof, die Brech vandaag voor het eerst persoonlijk ontmoette, zegt in de uitzending van Pauw wel te begrijpen dat hij door het opnemen van de verdediging Brech ‘geen vrienden maakt’. ,,Er zijn altijd enkele mensen die hun boosheid willen spuien.’’ Roethofs kantoor ontving vandaag vijfentwintig haatmailtjes. ,,Ja, dat is wel meer dan normaal’’, beaamt de jurist.

Roethof laat zich door de vele negatieve reacties niet afschrikken. ,,Als ik iemand niet zou bijstaan uit angst voor vervelende sentimenten of een negatieve kijk van het publiek, dan zou ik geen knip voor de neus waard zijn.’’ De reacties komen vooral via internet. ,,Mensen komen niet meer naar je toe, maar mailen je. Nee, geen bedreigingen, wel beledigingen.”

‘Enkele lelijke dingen gezegd’

Ook werd er gebeld naar het kantoor. ,,Er zijn wel enkele lelijke dingen gezegd.’’ Sommige boze bellers zochten contact met het verkeerde kantoor, dat van Roethofs zus. De advocaat kijkt er niet van op. ,,Als het om het misbruik of de dood van een kind gaat, ligt dat erg gevoelig.’’ Het is daarom ook belangrijk dat er snel duidelijkheid komt, vindt hij. ,,De vraag is alleen of mijn cliënt die duidelijkheid kan bieden.’’

Brech zit in beperkingen en dus mag zijn raadsman over de zaak vrijwel niets zeggen. Daardoor komt volgens de raadsman nu een eenzijdig beeld naar buiten. ,,Ik wil het van mijn cliënt geschetste beeld in proportie brengen. Een zaak heeft altijd twee kanten. Op dit moment heeft u pas één kant van de zaak gehoord en mag ik u niks vertellen over de andere kant’’, zei Roethof eerder deze week.

Behandeld als een terrorist

Volgens de advocaat moeten ‘twee kanten’ van de zaak belicht worden, maar is dat op dit moment onmogelijk. Hij mag zelfs niet zeggen hoe Brech eraan toe is en of hij bereid is te praten. ,,Over het algemeen kan ik vertellen dat het niemand in de koude kleren gaat zitten als je behandeld wordt als een terrorist.” Vanochtend deed Roethof zijn beklag over het spreekverbod.

De jurist, wiens kantoor werd ‘gebeld om hem bij te staan’, staat ondanks de negativiteit en de beledigingen klaar voor zijn cliënt. Of de beperkingen nu worden opgeheven of niet. ,,Er staat veel op het spel voor het Openbaar Ministerie, dus ik verwacht dat er veel gehoord wordt. Daar probeer ik zelf bij te zijn ja, of anders goede collega’s. Hij zal niet alleen zijn.”

‘Alles ligt al op straat’

Volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries wekt Roethofs houding niet de indruk dat Brech de verdenking onderschrijft. ,,De toon is meer van: Er wordt maar van alles geroepen en ik zou er graag wat tegenin brengen’’, aldus De Vries die de familie van Nicky Verstappen bijstaat. De Vries begrijpt wel dat de advocaat vrijuit wil spreken.

,, Er is de afgelopen jaren en maanden al veel gezegd en geschreven over de zaak, dat de vraag is hoe relevant die beperkingen nog zijn.’’ Roethof onderschrijft dat laatste aan tafel bij Pauw. ,,Alles ligt op straat, wat kan na twintig jaar het onderzoek nog frustreren?”, vraagt hij zich af.  In het algemeen merkt Roethof op dat het in het belang van het onderzoek kan zijn om een verdachte ‘lekker te laten kletsen’