Berghems echtpaar hoort jaren cel eisen voor drugslab achter huis

DEN BOSCH/BERGHEM – ,,Ik zeg niets te veel als ik stel dat Berghem aan een chemieramp is ontsnapt.” Officier van justitie Erna Vrijhoeven bevestigde woensdag de conclusie van de Osse burgemeester Wobine Buijs vorig jaar mei, na een brand in een drugslab achter een woning aan de Koolzaadweg in Berghem.

 

Vrijhoeven eiste voor de rechtbank Oost-Brabant forse celstraffen voor de mensen die zij verantwoordelijk houdt voor het opzetten en in bedrijf houden van het illegale laboratorium. Dat zijn in eerste instantie de man (38) en vrouw (36) die eigenaar zijn van de loods en de bijbehorende woning. Hij hoorde 4 jaar gevangenisstraf eisen, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Zij draait als het aan justitie ligt 24 maanden achter de tralies, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Een 46-jarige Helmonder hoorde 4,5 jaar cel tegen zich eisen. Hij zou het initiatief voor het drugslab hebben genomen.

 

De brandweer werd vorig jaar mei door de 38-jarige Berghemnaar gealarmeerd over een brand in diens loods. De man vertelde er meteen bij dat het om een drugslab ging. Hij had zelf gepoogd het vuur te blussen. De man werd aangehouden, maar eerst opgenomen in het ziekenhuis, omdat hij giftige dampen had ingeademd. Volgens hem was hij door zware criminelen onder druk gezet om een deel van zijn loods te verhuren. ,,Als je een negen millimeter onder je neus krijgt dan werk je vanzelf mee.” Wie de mannen waren die hem intimideerden, wil hij niet zeggen. ,,Dan teken ik m’n doodvonnis.”

Als je een negen millimeter onder je neus krijgt dan werk je vanzelf mee

Verdachte, Berghemnaar met drugslab in zijn loods

Zijn vrouw kreeg te horen dat er dingen in het verhuurde deel van de loods zouden worden geproduceerd die veel geld opleverden en iedereen gelukkig maakten. Beiden ontkenden woensdag echter dat ze wisten wat er gaande was. ,,Ik dacht dat het over wiet ging”, stelde de vrouw. ,,Toen ik na die brand hoorde dat het een drugslab was, ging ik helemaal over de flos. We sliepen daar met ons hele gezin naast!”

De officier van justitie benadrukte in haar requisitoir nog eens hoe gevaarlijk de situatie was. ,,De plek waar de brand ontstond was op een meter afstand van een vat met daarin achthonderd liter aceton, een uiterst brandbare vloeistof. Had het vuur dat vat bereikt, dan was de brand niet meer te controleren geweest en was de loods met daarin vijfduizend liter aan chemicaliën ontploft. En dat midden in een woonwijk.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.