Besmettingsgeval aan boord van Lufthansa-vlucht naar China

Bij één van de ongeveer 200 passagiers van een Lufthansa-vlucht van Frankfurt naar China is het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat gebeurde gisteren na aankomst in de havenstad Tianjin. Het gaat om een 34-jarige ingenieur die geen symptomen van Covid-19 vertoonde, melden Duitse media.

De man is ter observatie overgebracht naar een quarantaine-inrichting, verklaarde de gezondheidscommissie van de stad Tianjin vanmorgen. Alle passagiers werden voor vertrek van vlucht LH342 naar China, vrijdagavond, getest op het virus. Iedereen testte negatief. Na aankomst in Tianjin testte de 34-jarige man positief. De meeste medepassagiers zijn overgebracht naar een hotel in de stad waar ze twee weken in quarantaine blijven. Enkelen konden hun reis vervolgen, afhankelijk van hun eindbestemming in gebieden waar de coronamaatregelen zijn versoepeld.

De vlucht was de eerste waarmee Duitse managers, technici en andere economische vertegenwoordigers van de Bondsrepubliek die in China werken, terugkeerden naar het land. Aan boord bevonden zich ook vier Duitse correspondenten die vanuit China verslag doen voor Duitse media. Ze strandden eind maart met hun familieleden in Duitsland nadat China de grenzen had gesloten voor buitenlanders.
De Duitse Kamer van Koophandel in China organiseerde de chartervlucht in samenwerking met de Chinese autoriteiten. Woensdag staat een tweede ‘terugbrengvlucht’ naar Sjanghai gepland. De vluchten volgen op een enquête van de Duitse Kamer van Koophandel. Daarin toonden ruim 2000 mensen interesse terug te keren naar China.

Partners en kinderen van de in China werkzame Duitsers in de vertrekhal van de luchthaven van Frankfurt. © AP

Een van de in China werkzame personen met de Duitse nationaliteit. © REUTERS

Lufthansa-vlucht LH 342 naar Tianjin op de vertrekborden. © AFP