Crimineel oké. Maar met een klein hartje.

Het is een mooi idee dat Sanne Scheffers aan de academie voor journalistiek afstudeerde met de Achterkrant. Met een fraai interview met Dave van Veen, die nu met zijn bedrijf Aware4YouthOpent in een nieuw venster jongeren met een detentieverleden helpt. Het is een interessante krant over criminaliteit. Met cijfers. Dingen die ik niet wist. Jongeren volgen 5 tot 6 uur onderwijs in een justitiële jeugdinrichting. Jongens en meisjes zijn gescheiden – zoals op de basisscholen vroeger.

Tips hoe je kan ontsnappen aan groepsdruk, want driekwart van de jongeren die in aanraking komen met Halt voor vernieling, winkeldiefstal, spijbelen of rotzooien doen dit onder druk van de groep. De achterkrant verschijnt bij de voorstelling van het zuidelijk toneel die gisterenavond in premiére ging. Geschreven door Diederik Stapel en Anton Dautzenberg. Het is een wat ontregelende voorstelling, da’s in de kunsten altijd een compliment. Wat de schrijvers én acteurs erg goed treffen is dat de reputatie van een crimineel in eigen kring álles is. Daar pleeg je desnoods een moord voor.

Maar dat het toch ook mannen zijn met kleine hartjes. Schrobbelèr, worst en kaas ging het publiek in. Delen van genoegen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe Het Zuidelijk Toneel dat gaat doen in de andere plaatsen die ze met de voorstelling aandoen: Heerlen, Eindhoven, Roosendaal, Den Bosch, Breda en Zeeland. Het zwijgen over criminaliteit komt in de voorstelling goed naar voren. Vanavond 8 september te zien, en donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Maar let op, er zijn al uitverkochte avonden.