Deze nieuwe en gevaarlijke cyberaanval wordt gewoon met de post bezorgd

Een nieuw soort cyberaanval kan door kwaadwillenden gewoon met de post bezorgd worden. In het pakket zit een apparaat dat kan inbreken op de plaatselijke wifi. Deze nieuwe vorm, genaamd warshipping, is bijzonder gevaarlijk voor bedrijven, meldt computermaker IBM.

IBM kan het weten, want zij presenteerden deze nieuwe methode in het kader van voorlichting. Het apparaatje kost zo’n honderd dollar en is niet te ontdekken, mits iemand het pakket open maakt. Hoe het werkt?

Als een soort Paard van Troje wordt het pakket inclusief computer naar het bedrijf gestuurd. Als het pakketje eenmaal bezorgd is, gaat het apparaat – gebaseerd op een Raspberry Pi – op zoek naar het wachtwoord van de lokale wifi. Eenmaal gekraakt kunnen cybercriminelen hun gang gaan. Wachtwoorden en gevoelige informatie kunnen zo gemakkelijk gekraakt worden.

IBM meldt aan techsite TechCrunch dat de aanval effectief en vooral goedkoop is. De hacker hoeft niet in de buurt te zijn om de aanval uit te voeren en is niet te ontdekken, tenzij het pakket geopend wordt. Het is overigens nog niet bekend of deze manier van aanvallen al gebruikt is, maar volgens IBM is die kans reëel.