Dolfinarium profiteert van vangst 1125 kilo cocaïne

HARDERWIJK Dolfijnen, zeehonden en zeeleeuwen in onder meer het Dolfinarium mogen zich de komende tijd tegoed doen aan duizenden kilo’s in beslag genomen heek, een kabeljauwachtige witvis. De grijs-blauwe en zilverachtige heek wordt uitgedeeld door de politie en het Openbaar Ministerie, die beslag legden op de zeevis, omdat ze diende als deklading van een drugstransport dat uit drie zeecontainers bestond.

,,Het gaat niet om de vissen waarin de drugs zelf zat verstopt”, benadrukt Taco Rietveld namens het Dolfinarium. ,,Het gaat om een aparte lading. Deze vis is geschikt voor menselijke consumptie en beschikt daarom over het MSC-keurmerk. Uiteraard is deze niet gevaarlijk voor onze dieren.”

Het transport dat eerder deze maand is onderschept bevatte 1125 kilo cocaïne. De drugs waren verborgen in een van de drie containers uit Ecuador. Zowel de cocaïne als de vis uit de drugscontainer zijn na de vondst vernietigd.

De lading zeevis in de andere containers was door de douane ingeklaard en stond tijdelijk in een door de politie gehuurde vriescel. Het leek een beter idee de vis aan andere zeebewoners te voeren dan ze voor veel geld te verwerken tot vismeel voor biobrandstof, meldt het OM: ,,Voor de dolfijnen, zeeleeuwen, walrussen en pinguïns geldt dat de vis nu eens niet duur betaald wordt.”