Drukte op ‘zwarte zaterdag’ zoals verwacht al vroeg begonnen

 

NLD//Amsterdam/20160422 - Boekpresentatie Maestra, Sylvana Simons

Op snelwegen in Frankrijk en in andere delen van Europa is het zaterdagochtend op de eerste ‘zwarte zaterdag’ van het jaar al vroeg druk.

Even na 3.00 uur ontstonden de eerste files met vakantiegangers op de Franse Autoroute du Soleil (A7). Dat is een uur eerder dan de Franse verkeersdienst had voorspeld, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

De drukte nam daarna, zoals verwacht, alleen maar toe. Even na 6.00 uur stond er opgeteld al ruim 115 kilometer file in Frankrijk. Op de Autoroute du Soleil stond ruim 60 kilometer file rond dat tijdstip. De A7, A10 en A71 richting het zuiden zijn de drukste routes. Een ongeluk bij Clermont-Ferrand (A71) zorgde voor 20 kilometer file.

Ook in Duitsland en Zwitserland ontstonden nachtelijke files. De wachttijd voor de Gotthardtunnel in Zwitserland was rond 5.45 uur opgelopen tot twee uur. Van München richting Oostenrijk stond op de A8 heel de nacht een file. De file was daar zaterdagochtend vroeg ruim 25 kilometer lang.

Iets opvallender is de drukte bij de Karawankentunnel richting Slovenië. Volgens de VID komt dat omdat de tunnel om 9.00 uur dichtgaat.

Bij Schiphol staan zaterdagochtend files door extra controles van de marechaussee.

De VID verwacht zaterdag een topdrukte op de Franse wegen, omdat veel vakantiegangers op pad gaan. De piek wordt verwacht rond het middaguur. Vorig jaar stond er op de eerste zwarte zaterdag maar liefst 880 kilometer file.