Ex-lijfwacht No Surrender-baas in hoger beroep tegen veroordeling voor afpersing

Voormalig No Surrender-lid Ayhan Bilkoç (51) gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling voor afpersing van mannen die met een zogeheten bad standing uit de motorclub gezet zijn. De Zwollenaar was de lijfwacht van ex-No Surrender- voorman Henk Kuipers in Emmen.

Bilkoç is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Zijn advocaat Jeroen Michels is het niet eens met de bewezenverklaring en de strafoplegging van de rechtbank in Assen. ,,De uitspraak viel op zijn zachts gezegd niet mee.”

Als Nomad was Bilkoç volgens de rechtbank verantwoordelijk voor het innen van achterstallige contributies en het uitvoeren van bad standing: het met geweld uit de club zetten van afvallige leden. Hun clubhesjes werden afgepakt en de mannen werden met geweld gedwongen geld of spullen af te geven.

Steeds volgehouden onschuldig te zijn

De Zwollenaar is schuldig bevonden aan twee gevallen van afpersing, één poging daartoe en een diefstal met geweld. Dat is gebeurd tussen 2014 en 2016. De vier slachtoffers kwamen uit Meppel, Groningen, Assen en Franeker. De Friese man is ondertussen overleden. Bilkoç heeft steeds volgehouden onschuldig te zijn. Hij heeft tien maanden in voorarrest gezeten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige maand vijf jaar gevangenisstraf tegen hem.

Advocaat: straf valt netto hoger uit

De rechtbank heeft de ex-lijfwacht twee weken geleden veroordeeld tot een deels voorwaardelijke straf en een verplichte behandeling. Advocaat Michels zegt dat de straf netto hoger uitvalt dan de eis van het OM. Het onvoorwaardelijke deel van de celstraf moet hij volledig uitzitten. ,,Bijzonder dat de rechtbank een verdachte een kans ter stimulatie aanbiedt, maar hem netto hoger straft.” Als geen voorwaardelijke gevangenisstraf was opgelegd, kwam hij na twee derde van het uitzitten van de straf vrij.

De Zwollenaar had bij de uitspraak twee weken geleden ook al aangekondigd in hoger beroep te gaan. Wanneer dat wordt behandeld, is nog niet bekend. Voormalig No Surrender-captain Kuipers moet in december voor de rechtbank verschijnen.