FOTOREPORTAGE: Politie stuurt leden No Surrender weg van terrasjes in Sittard

no

SITTARD – De politie heeft vanmiddag leden van motorclub No Surrender weggestuurd van de terrasjes aan de Markt in Sittard. Ze wilden daar een verfrissing drinken op een toertocht door Limburg. Eerder waren de dertig motorrijders in Roermond geweest, waar ze op het Stationsplein gezeten hadden. Zonder problemen. Na uit Sittard te zijn verbannen reed het gezelschap door naar Geleen om daar een terrasje te zoeken.

Volgens Captain Richard van No Surrender is er sprake van discriminatie door een deze week gesloten herenakkoord tussen de gemeente Sittard-Geleen, de politie en Horeca Nederland waarbij een toegangsverbod is afgesproken voor motorclubs in de plaatselijke horeca. Kroegbazen zouden volgens dit akkoord leden van motorclubs moeten weigeren op basis van huisregels.

De actie volgt op een brief van 19 juli aan alle kroegbazen en restauranteigenaren in de gemeente, ondertekend door burgemeester Sjaar Cox, chef politie en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Sittard-Geleen. In deze brief staat dat eigenaren van horecagelegenheden de bediening van motorclubleden mogen weigeren en hen kunnen verzoeken wegens ongepaste kleding hun pand te verlaten. Weigeren ze dat, dan grijpt de politie in wegens huisvredebreuk. Voor de kroegbazen is daartoe een speciale telefoonlijn met de politie beschikbaar.
De leden van de motorclub lieten zich naar eigen zeggen niet provoceren door de politie, die blijkbaar vooraf al lucht van de zaak had gekregen en ter plaatse was verschenen met enkele patrouilles. De agenten schreven onder meer de kentekens op van de motoren waarmee de mensen van No Surrender waren gekomen.
Voor ze vertrokken gaven de leden van de motorclub nog geld aan een zwerver die voor de gesloten V&D op de grond was aan het slapen. ,,Dat kan allemaal in Nederland, terwijl wij niet op een terrasje mogen zitten’’, zei een van hen.