Gemeente feliciteert vrouw met 60-jarig huwelijk, maar man is al zes jaar dood

Een grove fout heeft Babs Bannenberg (83) uit Uitgeest veel verdriet bezorgd. Een medewerker van de Noord-Hollandse gemeente belde haar over de viering van haar 60-jarige huwelijk, terwijl Babs’ man in 2013 is overleden.

Burgemeester Wendy Verkleij komt normaal gesproken op bezoek bij echtparen die hun diamanten bruiloft vieren. Daarom belde op 29 maart een medewerker van de gemeente om een afspraak te plannen. Babs, die graag met haar voornaam wil worden aangesproken, nam op en schrok enorm van het verzoek. Haar man stierf zes jaar geleden en het gemis is nog groot. ,,Het deed me pijn”, vertelt ze aan deze site. De gemeentemedewerker stapte er snel overheen en maakte volgens de vrouw geen excuses.

Alsof het telefoontje nog niet vervelend genoeg was, ontving Babs ook nog gelukswensen van het koningspaar om haar te feliciteren met haar 60-jarige huwelijk. Inmiddels heeft de gemeente Uitgeest wel excuses aangeboden en staat er een bos bloemen op de tafel bij de 83-jarige kunstenares. De gemeente spreekt van een ‘menselijke fout’ ondanks het streven zorgvuldig te handelen.

De pijn begint te dimmen

Babs Bannenberg

,,De pijn begint te dimmen”, zegt Babs, die liever niet te veel woorden vuil wil maken aan het incident. Dat zorgt alleen maar voor meer verdriet. ,,Ik zie het liever van de positieve kant: hier hebben mensen van geleerd. We moeten niet zo vertrouwen op al die computers. Je ziet maar wat voor fouten daaruit voortvloeien.”

Hoewel het gevoel van gemis door het voorval weer dicht bij de oppervlakte is, probeert ze zich af te leiden met de leuke dingen in haar leven. De kunstroute door de Beemster, bijvoorbeeld, waarin binnenkort werk van haar wordt geëxposeerd. ,,Ik ben dankbaar dat mijn ogen en handen het nog altijd doen, want kunstwerken maken is mijn lust en mijn leven.”