Gevangenis in Almelo heeft snel 50 extra personeelsleden nodig en gooit daarom deuren open

ALMELO – De Almelose gevangenis zoekt dringend personeel. Binnenkort zijn er vijftig beveiligers, inrichtingswerkers en werkmeesters nodig. Om mensen warm te maken voor een baan in de bajes zet de Penitentiaire Inrichting De Karelskamp zaterdag 26 oktober de poort open, voor sollicitanten. Dat gebeurt voor het eerst in dit streng beveiligde complex.

 

De gevangenis aan de Bornsestraat 333 houdt zaterdag 26 oktober open huis. Gevangenisdirecteur Ton Golstein ziet geen andere oplossing voor zijn personeelsprobleem. “Via de Dienst Justitiële Inrichtingen is het steeds lastiger aan personeel te komen. Dat komt ook doordat andere overheidsorganisaties in dezelfde vijver vissen, zoals de politie en Defensie.” Bovendien valt een groot deel van de kandidaten die wel voor het gevangeniswezen kiezen bij het eerste gesprek af. “Ze kunnen niet duidelijk maken wat voor hen werken in een gevangenis inhoudt. Ze weten dus niet waarop ze solliciteren”, zegt Golstein.

Het open huis moet daarin verandering brengen. De gegadigden worden 26 oktober in groepjes door de gevangenis geleid. “Ze snuiven de sfeer van een huis van bewaring op. Door gesprekken met medewerkers krijgen de geïnteresseerden bovendien een beeld van het werk. Zo komen ze beslagen ten ijs op een sollicitatiegesprek.” Gedurende de rondleiding is er geen contact met gedetineerden.

© Lenneke Lingmont.

Geen screening

Door gesprekken met medewer­kers krijgen de geïnteresseerden een beeld van het werk. Zo komen ze beslagen ten ijs op een sollicita­tie­ge­sprek

Gevangenisdirecteur Ton Golstein

Tweehonderd belangstellenden kunnen 26 oktober aan de rondleidingen meedoen, van 09.00 tot 12.00 uur. Degenen die zich aanmelden worden niet gescreend. Dat gebeurt pas als ze daadwerkelijk solliciteren. Dan volgt ook een psychologische gesprek en een sporttest. Kandidaten moeten minimaal een mbo-diploma hebben en worden vervolgens intern opgeleid. Mensen met een strafblad worden niet toegelaten. Met de wervingsactie mikt De Karelskamp op Twente.

De Karelskamp heeft plaats voor 192 gevangenen. Er werken 160 mensen. Alle cellen zijn momenteel bezet, zegt Golstein. Na enkele onzekere jaren is het voorbestaan van De Karelskamp verzekerd. Maar er dreigt in de nabije toekomst wel een fors personeelstekort. Om twee redenen, aldus Golstein. Er vertrekt de komende tijd via natuurlijk verloop een flink aantal personeelsleden. Bovendien breidt De Karelskamp uit met het Huis voor Herstel. Daarin worden gevangenen in het laatste jaar van hun detentie voorbereid op de terugkeer in de maatschappij. De opening van het Huis voor Herstel is gepland in het voorjaar. De Karelskamp heeft circa vijftig nieuwe personeelsleden nodig: beveiligers, penitentiair inrichtingswerkers en werkmeesters.