Grote flater van Sylvana Simons! Haar partij haat Israël, maar Sylvana promoot nu Israëlisch monument

Sinds de oprichting van Sylvana’s partij BIJ1 is men altijd duidelijk geweest over één zaak: Israël is een vieze vuile apartheidsstaat. Netanyahu? Een schurk! Abou Jahjah? Een held! Maar nu spant Sylvana Simons zich ineens in om een holocaustmonument in Israël te ondersteunen.

sylvana yad vashem

Nu breekt m’n klomp! Al jaar en dag lopen Sylvana Simons en haar partijgenoten voorop in de strijd tegen Israël. Deze enige democratie in het Midden-Oosten is het consequente mikpunt van politieke activisten van BIJ1 – met name Jazie VeldhuyzenAnja Meulenbelt en ‘vreer’ Verkerke lopen voorop in de strijd tegen dit vrije, Joodse land. Ook Sylvana zelf heeft wel eens een scheve schaats gereden; ze promootte liefhebbers van Palestijns terrorisme.

Maar komt er nu een kentering in dat beleid, of is Sylvana gewoon te knullig geweest om iets te checken? Want op haar Facebook-pagina wil het Amsterdamse gemeenteraadslid ene René van Frank helpen met het laten bemachtigen van een plekje op Yad Vashem voor de onderduikouders die zorgden dat René ongeschonden de Tweede Wereldoorlog kon overleven. Sylvana blijkt hem graag van dienst te willen zijn. Ze vraagt haar volgers: “Wie o wie?”

Duizenden lichamen gevonden in massagraven in Raqqa
Syrische moslim en wetenschapper: ‘Waarom verdedigt Europa zich niet t…

Prachtig gebaar, maar er is één probleem: Yad Vashem is een monument in Israël. Het is gebouwd op land dat – aldus de Palestijnse mythevorming – is gestolen van Palestijnen. Het hele project is bovendien een expliciete zionistische aangelegenheid geweest: tijdens een Zionistische bijeenkomst in Londen is in augustus 1945 besloten om over te gaan tot oprichting van Yad Vashem. Kortom: Yad Vashem is een Israëlisch, zionistisch project. En Sylvana ondersteunt het.

Daarnaast is Van Frank ook woonachtig in Israël – hij is dus een bezetter, als je tenminste de lijn van BIJ1-politici Veldhuyzen, Meulenbelt en Verkerke volgt. En uitgerekend hem wil Sylvana nu gaan helpen. Gek, toch?

Het lijkt dus een fikse ideologische fout van Sylvana te zijn om ineens een poging te doen om Yad Vashem te verfraaien. Tenzij, natuurlijk, eindelijk ook BIJ1 gaat inzien wat voor een plaag het antisemitisme is. En dat we Israël nog hard nodig gaan hebben. Wie zal het zeggen? Je bent immers nooit te oud om te leren. Maar of dit ook opgaat voor de hardleerse Simons? We shall see