Holleeder: Die administratie van Endstra is zó interessant, dat gaan ze echt niet zomaar vernietigen

Het hoger beroep van de tot levenslang veroordeelde Willem Holleeder gaat vandaag verder in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het gaat om een zogeheten regiezitting, waarin onderzoekswensen aan bod komen. Holleeder was bij de zitting aanwezig en liet ook van zich horen. Verslaggever Paul Vugts was in de rechtbank aanwezig en deed live verslag. Zijn liveblog is onderaan dit artikel terug te lezen.

 

Advocaten-generaal Koos Plooij en Lars Stempher stonden in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol weer tegenover Willem Holleeder, die werd bijgestaan door zijn advocaten Sander Janssen en Desiree de Jonge. Ze besproken vooral met het gerechtshof welk nader onderzoek moet worden gedaan.

De advocaten van de tot levenslang veroordeelde Willem Holleeder willen in hoger beroep een veertigtal getuigen horen. Het gaat onder meer om – nogmaals – Holleeders zussen Astrid en Sonja en zijn ex-partner. Zij hebben met hun belastende verklaringen een grote rol gespeeld bij de veroordeling van de 61-jarige Amsterdammer. Ook voormalig staatssecretaris en daarvoor officier van justitie Fred Teeven staat op de lijst van de advocaten, net als de eveneens tot levenslang veroordeelde criminelen Jesse R. en Dino Soerel.

Het Openbaar Ministerie ziet ook de noodzaak van het horen van de zussen en de voormalige vriendin van Holleeder. Bij veel andere getuigen is het volgens de advocaat-generaal niet nodig ze opnieuw te horen. Op 8 juli om 10 uur maakt het hof de beslissingen bekend.

Holleeder is het niet eens met zijn veroordeling, gaf hij vanochtend nogmaals aan: ,,Ik heb niemand opdrachten gegeven voor liquidaties. Ik heb daar geen geld voor ter beschikking gesteld en ook geen informatie. Ik ben daar wel voor veroordeeld. Daarom kom ik nu maar bij het hof.”

Willem Holleeder en zijn advocaten Robert Malewizc en Sander Janssen tijdens de uitspraak in de zaak tegen de Amsterdamse topcrimineel. De rechtbank veroordeelde Holleeder in juli 2019 tot levenslang.

Willem Holleeder en zijn advocaten Robert Malewizc en Sander Janssen tijdens de uitspraak in de zaak tegen de Amsterdamse topcrimineel. De rechtbank veroordeelde Holleeder in juli 2019 tot levenslang. © ANP Graphics

Zijn advocaten hopen onder meer dat het gerechtshof veel meer gewicht geeft aan hun alternatieve scenario’s over liquidaties, waarin andere criminelen verantwoordelijk zijn voor de dood van de zes slachtoffers. Holleeders verdediging heeft die scenario’s zéér uitvoerig geschetst, maar tot grote teleurstelling van Holleeder en zijn advocaten heeft de rechtbank uiteindelijk weinig acht geslagen op die theorieën.

Veel zittingsdagen

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk worden voor het hoger beroep, net als bij de rechtbank, heel veel zittingsdagen uitgetrokken. In eerste aanleg ging het om meer dan zestig dagen. De rechtbank veroordeelde de 61-jarige Holleeder juli vorig jaar in zijn eigen zaak tot levenslang. Hij is schuldig bevonden aan het geven van opdrachten voor meerdere liquidaties, waaronder die van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).