Inval illegaal clubhuis Trailer Trash Travellers in Zwanenburg

Op industrieterrein De Weeren in Zwanenburg heeft de gemeente Haarlemmermeer vrijdagmiddag de sluiting gelast van een illegaal clubhuis van de Trailer Trash Travellers. Het clubhuis bevond zich in een loods.

Met politieversterking bezochten handhavers van de gemeente het industrieterrein dat in het verleden vaker in opspraak kwam door illegale praktijken. Dat gebeurde nadat een tip was binnengekomen over samenkomsten van de motorclub in een van de loodsen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente werd inderdaad een clubhuis met bar aangetroffen. ,,Dat is in strijd met de bestemming van het betreffende pand. Daarop is de eigenaar van het pand bestuursdwang opgelegd. Hij moet het clubhuis op korte termijn sluiten, anders gaan we handhavend optreden.’’

Of de Trailer Trash Travellers sowieso geen clubhuis in de Haarlemmermeer mogen openen is volgens de woordvoerder nu niet aan de orde. ,,Bij een aanvraag zullen wij kijken of deze in overeenstemming is met het bestemmingsplan.’’

De Trailer Trash Travellers in deze regio hadden tot twee jaar geleden een onderkomen in de voormalige kantine van Young Boys aan het Tennispad in Haarlem. Ook daar moesten ze vertrekken. Burgemeester Jos Wienen sloot het clubhuis met onmiddellijke ingang. Bij een politiecontrole werden acht xtc-pillen gevonden. Wienen vond een sluiting op basis van de Opiumwet daarom passend. De motorclub kondigde toen aan zich op verdere juridische stappen te bezinnen.

Een jaar geleden sloot burgemeester Jos Wienen een clubhuis van No Surrender. Dat was ondergebracht in een tuinhuis op het volkstuinderscomplex Ons Buiten. Outlaw motorclubs in Haarlem worden zo veel mogelijk de voet dwars gezeten door politie, justitie en in Haarlem door Wienen die verantwoordelijk is voor de openbare orde.

In 2017 sloot Wienen ook al het clubhuis van de Hells Angels aan de Baljuwslaan in Haarlem. De Stichting Hells Angels Haarlem vecht dit overigens momenteel aan bij de Raad van State. Wienen sloot het Haarlemse clubhuis van de Hells Angels voor onbepaalde tijd. Dat gebeurde na een inval, waarbij drugs werden aangetroffen. De motorclub verzocht de burgemeester later dat jaar om de sluiting op te heffen, maar aan die wens werd geen gehoor gegeven.

’Buitenproportioneel’

Woordvoerder en juridisch adviseur van de Trailer Trash Travellers Jim Mollet noemt de actie buitenproportioneel. ,,Blijkbaar waren ze bij de gemeente heel erg bang want er moesten wel zes politieauto’s mee. Luister, deze jongens knikkeren niet. Maar het zijn woonwagenbewoners die als hobby motoren hebben. Die worden dan even over een kam geschoren met Hells Angels en Satudarah. De motorclub zat al anderhalf jaar in die loods en de buurt heeft er nooit over geklaagd. Er stond wel een bar en een toog, maar die stond er al voor hun komst.’’ Mollet wil zich wel inzetten voor het clubhuis, maar wacht eerst daarvoor de opdracht af van de eigenaar van het pand aan de Weerenweg.