Kostbare, raadselachtige oldtimerverzameling ontdekt in gratis parkeergarage

Een geheim, ondergronds Autotron: daar doet de bonte collectie aan oldtimers in de parkeergarage onder de Nijmeegse Limoskazerne misschien nog wel het meest denken. Dafjes en Golfjes, niet zelden onder een dikke laag stof, die doen denken aan vervlogen tijden. Maar ook kostbare, zeldzame exemplaren vinden onderdak in de gratis garage. Van wie ze zijn? Niemand die het weet.

 

Sommige voertuigen staan er al jaren te verstoffen, vertellen omwonenden. Het is een surrealistisch gezicht: achterloos en anoniem staan de oldtimers ingeklemd tussen de reguliere auto’s.  En dat terwijl een zoektocht op internet leert dat het in enkele gevallen gaat om ‘uitstervende’ oldtimers waarvan nog maar een handvol geregistreerd staan in Nederland. Niet vreemd dat de marktwaarde van zo’n auto die van een gemiddelde nieuwe A-klasser moeiteloos overstijgt. Harrie Coerwinkel, voorzitter van oldtimerclub Historisch Vervoer, reageert bij het zien van de auto’s in kwestie dan ook enthousiast: ,,Dit zijn geen alledaagse exemplaren. Een paar zijn zelfs écht bijzonder. Het is lovenswaardig om te zien dat iemand de moeite neemt om deze auto’s te onderhouden.”

Een Cadallic El Dorado die staat geparkeerd in de parkeergarage onder het Limoskazerne. De auto, met bouwjaar 1970, is tegenwoordig uiterst zeldzaam.

Een Cadallic El Dorado die staat geparkeerd in de parkeergarage onder het Limoskazerne. De auto, met bouwjaar 1970, is tegenwoordig uiterst zeldzaam. © Bert Beelen

Niet iedereen blij met de oldtimers

Volgens omwonenden staat deze Mercedes (bouwjaar 1982) al zes jaar in de garage geparkeerd.

Volgens omwonenden staat deze Mercedes (bouwjaar 1982) al zes jaar in de garage geparkeerd. © Bert Beelen

Maar wie is dat dan? Een vermogend liefhebber, een handelaar in auto’s wellicht? Een rondgang langs garages in de stad levert niets op. Bij het nabijgelegen restaurant In de Kazerne is het raadsel van de oldtimers ook al regelmatig de revue gepasseerd, vertelt een medewerker: ,,Uiteraard ben ik er mee bekend. Ze staan er al zolang ik hier werk. Maar ik heb écht geen idee van wie ze zijn.”

Een buurtbewoner vertelt dat hij in het verleden ‘wel wat maatjes had die hun oldtimers in garages parkeren’ en sluit niet uit dat meerdere eigenaren hun oude bolide parkeren onder de Kazerne: ,,Om in aanmerking te komen voor een speciale oldtimerverzekering mag je met zo’n oldtimer maar negen maanden rijden én moet je nog eens een andere auto in bezit hebben. Dat betekent dat veel mensen een plek zoeken om hun oldtimer te stallen. Deze garage is daarvoor ideaal: het is gratis, overdekt én ligt in een veilige buurt.”

Niet iedereen is blij met de oldtimers. ,,Ze nemen behoorlijk wat ruimte van de garage in beslag”, zegt een begeleidster van Woongroep ’t Span, dat ook op het kazerneterrein ligt. ,,Soms is het zo erg, dat de mensen die hier werken hun auto elders moeten parkeren.”

Niet verboden

De RENAULT 4 (bouwjaar 1985) was in de jaren tachtig één van de meest gangbare modellen van de Franse autobouwer. Inmiddels een collectors item.

De RENAULT 4 (bouwjaar 1985) was in de jaren tachtig één van de meest gangbare modellen van de Franse autobouwer. Inmiddels een collectors item. © Bert Beelen

Het voor langere tijd parkeren van een auto op een openbare parkeerplaats is niet verboden, zegt een woordvoerster van de gemeente Nijmegen.  ,,Die oldtimers mogen daar gewoon staan.” Volgens haar is de gemeente bekend met de verzameling aan oude auto’s. De parkeerplaats – in totaal goed voor zo’n 150 parkeerplekken – heeft 50 privéplekken voor omwonenden bedrijven op het Kazerneterrein. De rest is openbaar. ,,Ik kan me goed voorstellen dat bewoners zich ergeren aan de bezette plekken. De gemeente is in gesprek met Vereniging van Eigenaars over de situatie. Het kan zijn dat de situatie in de toekomst anders wordt, maar op het moment kunnen wij er niets aan doen.”

De mini is met bouwjaar 1991 een relatieve jonkie, toch is dit model inmiddels een zeldzaamheid in Nederland.

De mini is met bouwjaar 1991 een relatieve jonkie, toch is dit model inmiddels een zeldzaamheid in Nederland. © Bert Beelen