Meerdere paasvuren stoppen met jarenlange traditie na bijna-ramp

Na tientallen jaren stoppen in zeker drie plaatsen de traditionele paasvuren, omdat de organisaties de risico’s te groot vinden. Het ontstaan van vele brandhaarden door de Vreugdevuren in Scheveningen, heeft de angst aangewakkerd. Zo komen er geen paasvuren in de Gelderse plaatsen Brummen en Klein Dochteren en ook het Overijsselse Goor breekt met de jarenlange traditie.

Elk jaar met Pasen vergapen honderden bezoekers zich aan het paasvuur in Klein Dochteren, net buiten Lochem. Niet alleen de bewoners van het buurtschap, maar ook inwoners van de stad Lochem en recreanten van vakantieparken zoeken de traditie op. Maar vanaf dit jaar gebeurt dat niet meer. De organisatoren vinden het niet meer verantwoord.

De bijna-catastrofe met de enorme vreugdevuren op de Scheveningse boulevard en in Duindorp tijdens oud en nieuw, ‘bevestigde’ bij het bestuur van de buurtvereniging Klein Dochteren de juistheid van het voornemen om te stoppen. ,,Er hoeft maar even een rare wind te staan en je hebt al een vonkenregen’’, verklaart voorzitter Irna Wagenvoort. ,,Je gaat dan het belang van het in ere houden van een traditie afwegen tegen het risico dat je als vereniging loopt. Want met de vergunningen van nu dekken de gemeenten zich volledig in en ben je als organisator volledig aansprakelijk.’’