Miljuschka over haar oom Willem Holleeder: door te getuigen, zijn we klaar om te sterven

Presentatrice Miljuschka Witzenhausen (33) onthoudt zich normaal gesproken van commentaar over haar moeder Astrid Holleeder en haar oom Willem Holleeder. Tot nu. Dat haar moeder besloot te getuigen tegen haar broer, ’s lands bekendste crimineel, noemt Miljuschka een revolutie. ,,Ik heb hier heel mijn leven op gewacht.”

Astrid Holleeder nam Miljuschka in 2013 in vertrouwen om te vertellen over het plan om zeer belastende verklaringen af te leggen over Willem Holleeder. Om te zorgen dat haar broer, Miljuschka’s oom, levenslang achter de tralies zou belanden, wilde Astrid gesprekken met hem heimelijk vastleggen. Met het risico dat Astrid, en wellicht ook Miljuschka, dat met haar leven zou moeten bekopen.

Toch stond ze achter het plan, vertelt de presentatrice en tv-kok aan het prestigieuze Amerikaanse tijdschrift The New Yorker. ,,Het gaat om eer en om doen wat juist is”, zegt ze tegen de verslaggever die voor een 12.000 woorden lang artikel zo’n 20 uur doorbracht met de zwaar bedreigde Astrid. Miljuschka vervolgt: ,,Door te getuigen, zijn we klaar om te sterven. Ik ben een publiek figuur. Als hij wil, kan hij me vinden.”  Als ze zou sterven, zou dat ‘zwaar’ zijn voor haar twee kinderen. ,,Maar ze komen er wel doorheen.”

Revolutie

Ik zag een sterke vrouw die misbruikt werd door haar broer

Miljuschka Witzenhausen

Ze is opgelucht dat haar familie eindelijk opstaat tegen de terreur die haar oom bracht. ,,Het voelt als een revolutie. Toen ik opgroeide, zag ik mijn moeder zich uit de naad werken. Ik zag een sterke vrouw die misbruikt werd door haar broer. Dat ze me vertelde wat ze van plan was, dat ze gesprekken met hem ging opnemen… op dat moment zat ik heel mijn leven te wachten.”

De verslaggever van The New Yorkerwas bij een bijzonder moment, een familiediner waar Astrid bij kon zijn. De voormalige advocate gaat al jaren van safehouse naar safehouse, vanwege de dreiging die uitgaat van haar broer. Miljuschka spreekt haar moeder, met wie ze erg close is, daardoor bijna alleen via Facetime. Samen in het openbaar gezien worden, is uit den boze. Want hoewel Astrid inmiddels een meester is in incognito gaan, maakt de bekendheid van Miljuschka een ontmoeting tussen hen er niet makkelijker op.

Judas

Astrid, die 19 jaar was toen ze met galeriehouder Jaap Witzenhausen Miljuschka kreeg, schreef in 2016 een boek over het leven met haar broer Willem. Dat boek, Judas, is onlangs uitgebracht in de Verenigde Staten en krijgt met onder meer het portret in The New Yorker een vliegende start.

Willem Holleeder wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks afrekeningen, waaronder de liquidaties van mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra. Astrids zus Sonja was meer dan twintig jaar getrouwd met Van Hout.