Minder water uit de kraan door extreem verbruik: ‘Geen zwembadjes meer vullen’

In Gelderland en Overijssel komt op een flink aantal plekken minder water uit de kraan, omdat het waterverbruik sinds gisteren extreem hoog is. Dat meldt waterbedrijf Vitens, dat de klanten dringend oproept om geen zwembadjes te vullen, de tuin niet te sproeien en zo kort mogelijk te douchen. Ook het gebruik van de wasmachine en het wassen van de auto moet even wachten.
Simone van Zwienen

Grote opzetzwem­ba­den voor in de tuin de grootste ‘slurper’
Vitens
Volgens Vitens bleek gistermiddag al dat het waterverbruik sterk steeg, onder meer in de omgeving van Barneveld, in de Achterhoek en in Twente. Dat zijn gebieden die toch al zeer te lijden hebben onder de aanhoudende droogte. De grondwaterstand is daar ook buitengewoon laag, terwijl het waterpeil in de grote rivieren ook laag staat.

Het extreme waterverbruik breidde zich gisteren in de loop van zaterdag nog uit. Vitens noemt naast de warmte het vullen van grote opzetzwembaden voor in de tuin de grootste ‘slurper’.

Vitens verzorgt het drinkwater voor 5,6 miljoen huishoudens in vijf provincies. Het drinkwaterbedrijf roept gebruikers in de zeer droge zomers van de laatste jaren al steeds op om zuiniger te zijn met drinkwater. Maar dat is nooit eerder al zo vroeg in het seizoen gebeurd, aldus een woordvoerder.
Verbieden
Het drinkwaterbedrijf kan gebruikers niet verbieden om water te gebruiken. Daar moeten de minister van Waterstaat en de burgemeesters over beslissen. Vitens sluit een sproeiverbod niet uit, als mensen hun dringende oproep negeren. ,,We draaien al op volle toeren. Als onze kelders leeg raken, komt er geen water meer uit de kraan en dat moeten we voorkomen”, aldus een woordvoerder.
Waterbedrijven in andere delen van het land hebben vooralsnog geen melding gemaakt van een watertekort. De verwachting is dat de waarschuwing van Vitens het hele pinksterweekeinde zal aanhouden en ook de dagen erna van kracht blijft. Ook dan wordt het zonovergoten en tropisch warm.
Geen water meer uit de kraan
In België kwam eerder deze maand op sommige plaatsen helemaal geen water meer uit de kraan. De watervoorziening zit ook daar ,,tegen de grenzen van haar capaciteit.” Het tekort zou voor grote problemen kunnen zorgen als er ergens brand uitbreekt, waarschuwde de gemeente Overijse. Huishoudens die nog wel water uit de kraan kregen werden met klem verzocht zo weinig mogelijk kraanwater te gebruiken.
Bang dat er helemaal geen water meer uit de kraan komt, hoeven we in Nederland voorlopig niet te zijn, zeggen de waterbedrijven in koor. Ook al steeg het waterverbruik in coronatijd bij huishoudens soms al met twintig procent. Maar de drinkwatervoorziening is niet onuitputtelijk.
Een Nederlands gezin gebruikt gemiddeld 120 liter water per dag, oplopend tot 150 liter op mooi, zonnige dagen. Vooral tijdens de pieken is het soms lastig al het water bij huishoudens te krijgen. In 2018 verlaagde Vitens daarom tijdelijk de waterdruk, waardoor er bijvoorbeeld minder water uit de douche kwam.
Tips om water te besparen

1. Douche kort en drukt op de bespaarknop van het toilet
2. Sproei de tuin niet, maar giet ter plekke
3. Gebruik een regenton en gooi het water uit het kinderbadje bij de plantjes
door Simone van Zwienen,

Het enige dat waterbedrijven blijven promoten, is het drinken ervan. ,,Slechts een paar liter drinken we op, de rest verdwijnt in het afvoerputje. Dus je kunt met een gerust hart zoveel drinken als je wilt”, aldus Vitens.
door Simone van Zwienen,

Kurkdroog
Het is dit jaar droger dan het kurkdroge 2018, maar ook droger dan recordjaar 1976. En dat gaat mede door klimaatverandering vaker voorkomen, voorspellen het KNMI en de Universiteit van Utrecht.

2020 kenmerkt zich door de vroege droogte. ,,Dat is redelijk uniek’’, zei Bart Vonk, voorzitter van de Landelijke Commissie Waterverdeling eerder. Of de droogte doorzet tot en met de zomer, valt nog niet te voorspellen. ,,Voorlopig valt er amper neerslag en bevinden we ons in de fase van een dreigend watertekort. De alarmbellen gaan nog niet af, maar we bereiden ons wel voor op langdurige droogte.’’