OM pleit de komende dagen voor algeheel Hells Angels-verbod

De motorclub Hells Angels moet verboden worden. Dat betoogt het Openbaar Ministerie de komende dagen in de rechtbank in Utrecht. ,,We zijn hier vandaag om een einde te maken aan alle Hells Angels-activiteiten”, zei de officier van justitie. Het gaat niet om een strafzaak tegen individuele leden, maar om een civiele procedure om zowel de buitenlandse als de Nederlandse tak van de motorclub in Nederland te verbieden.

 

Volgens justitie ‘verheerlijkt en faciliteert’ de motorclub geweld en andere misdrijven en wordt een geweldscultuur in stand gehouden die steeds opnieuw leidt tot geweld. ,,Onze rechtsstaat kan niet accepteren dat verenigingen hun eigen leden met bedreiging en geweld dwingen onder alle omstandigheden te zwijgen tegen de overheid en opzegging van het lidmaatschap beantwoorden met afpersing en geweld”, aldus de officier van justitie. Een beperking van het recht op een vereniging – een belangrijk recht voor iedere burger – is daarom toelaatbaar, betoogde het OM.

De motorclub zou onder meer een ledenadministratie hebben, iedereen moet contributie betalen – behalve als je in de gevangenis zit – en er zijn onderscheidingen voor leden die geweld hebben gepleegd, bijvoorbeeld tegen de politie.

Bandidos

Het Openbaar Ministerie hekelde de ruzie met aartsrivaal motorclub Bandidos, die in Limburg wordt uitgevochten sinds leden zich vanaf 2014 daar hebben gevestigd. Omdat dit geregeld allemaal in het openbaar gebeurt, worden volgens het OM ook gewone burgers ‘met regelmaat’ slachtoffer van ernstig geweld door leden van Hells Angels MC.

De advocaten van de Hells Angels komen later aan het woord om zich te verdedigen. Voor de zaak zijn woensdag en donderdag de hele dag uitgetrokken en er zijn nog twee uitloopdagen. Op 29 mei wordt de uitspraak verwacht.

Een eerdere poging van het OM om de Hells Angels te laten verbieden, strandde tien jaar geleden. De afgelopen jaren werden wel de motorclubs Bandidos en Satudarah in civiele procedures door de rechter verboden. Onlangs begon het OM eveneens een procedure om No Surrender te laten verbieden.

Hells Angels

Hells Angels © ANP