‘Ontsnapte gevangene blijft politie provoceren in video’s op Instagram’

Shahin Gheiybe in een van zijn provocerende Instagram-video’s INSTAGRAM / OPSPORING VERZOCHT

Een in 2011 ontsnapte gevangene blijft zijn onschuld bepleiten in provocerende video’s op Instagram. Dat meldt het AD, dat uit de video’s citeert. Shahin Gheiybe woont tegenwoordig vermoedelijk in Iran, waar hij zich volgens de politie onaantastbaar lijkt te wanen. Hij staat sinds vorige week op de Nationale Opsporingslijst, waarop de meest gezochte criminelen van Nederland staan.

Gheiybe ontsnapte in 2011 uit de gevangenis in Breda. Daar zat hij een straf van 13 jaar uit voor het neerschieten van twee mensen en het stelen van 175.000 euro van zijn slachtoffers. Toen hij na twee jaar voor een ziekenbezoek aan zijn moeder de gevangenis uit mocht, keerde hij nooit meer terug.

Dinsdag werd de zaak van Gheiybe behandeld in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Sindsdien heeft hij volgens het AD nieuwe video’s geplaatst op zijn afgeschermde Instagram-account. “Op tv en in de kranten proberen ze mij zwart te maken, ze zeggen dat ik een gangster ben”, citeert de krant uit een video van vandaag. Ook zou hij zeggen dat hij onterecht is veroordeeld.

Een fragment uit de uitzending van Opsporing Verzocht, waarin Gheiybe onder meer lachend zegt dat hij wordt gezocht:

Opsporing Verzocht

In de uitzending van Opsporing Verzocht ging het al over de onjuiste informatie die Gheiybe volgens de politie over zijn proces verspreidt. “Schokkend om te zien hoe hij hier de feiten verdraait. En dat hij lak heeft aan zijn slachtoffers en ook onze maatschappij”, zei een woordvoerder.

De politie zegt verder informatie te hebben waaruit blijkt dat Gheiybe afspreekt met bekenden en familie in Europa. “We zijn daarom bijzonder benieuwd of mensen weten welke naam hij dan mogelijk gebruikt en met wie hij dan is. En waar hij dan ook afspreekt.” Of de uitzending van dinsdag al bruikbare tips heeft opgeleverd, wil de politie nog niet kwijt.

In een van de video’s die Gheiybe na de uitzending van Opsporing Verzocht heeft geplaatst, zegt hij volgens het AD overigens dat hij in Nederland niet gevonden zal worden. “Jullie kunnen wel een huiszoeking doen in Nederland, maar mij zul je daar echt niet vinden”, zou hij daarover zeggen.