Oplichter harry O weer in nederland

De voortvluchtige huisjesmelker en oplichter Harry O. is vandaag aangekomen op Schiphol, meldt het Openbaar Ministerie. De 65-jarige Hagenaar, die hier nog een celstraf van acht jaar moet uitzitten, is gisteren uitgeleverd door Suriname.

O. zou zichzelf de afgelopen dertig jaar hebben verrijkt met miljoenen euro’s en stond sinds kort op de nationale opsporingslijst. Het geld zou hij hebben verdiend over de rug van honderden – veelal kwetsbare – slachtoffers.

O. werd in 2015 al veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar was sindsdien voortvluchtig. De politie verspreidde zijn foto, die ook werd getoond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Eerder deze maand werd hij in Suriname gearresteerd. Uit onderzoek is volgens de Surinaamse politie gebleken dat O. al sinds 2015 in dat land was.

Vastgoed

O. kwam in de jaren 80 vanuit Suriname naar Nederland en vestigde zich snel in de Haagse vastgoedwereld. Hij tikte goedkoop huisjes op de kop en liet die verkrotten. Als mensen daarover klaagden, intimideerde en bedreigde hij hen.

Zijn slachtoffers koos hij zorgvuldig uit: mensen met privéproblemen of mensen met een migratieachtergrond die bijvoorbeeld nog niet goed Nederlands spraken, waren zijn mikpunten. Hij kreeg financiële volmachten waarmee hij zijn slachtoffers kon uitbuiten.