Oud, ziek of ongezond? Dan ben je nog steeds een prima orgaandonor

 

Veel mensen denken onterecht dat ze niet geschikt zijn als orgaandonor. Ze denken dat ze te oud zijn, of dat ze door hun ziekte of levensstijl geen organen kunnen doneren. Maar ook dan kunnen je organen levens redden.

Bijna de helft van de donoren van vorig jaar was 56 jaar of ouder. Je bent sowieso nooit te oud om je organen of weefsel te doneren. Zo zit er geen houdbaarheidsdatum op je lever of je nieren, en blijven je huid en hoornvliezen tot hoge leeftijd bruikbaar.

En ook als je veel rookt of drinkt, of als je een ziekte hebt, kun je orgaandonor zijn. Dat heeft namelijk niet altijd effect op je hele lichaam. Je kan een slechte lever hebben, maar wel goede longen.

Lange wachtlijst

Dit zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met de Nederlandse Transplantatie Stichting in de campagne ‘Een leven redden. Je hebt het in je’. Want er is nog altijd een tekort aan donoren. Zo overleden vorig jaar 134 mensen die op de wachtlijst voor een donororgaan stonden.

Bijna zes miljoen Nederlanders staan ingeschreven als donor. Een overleden donor kan tot wel acht levens redden, maar toch staan ook dit jaar dusver ruim 1500 mensen op een wachtlijst voor een donororgaan of donorweefsel.