Ouderen durven de deur niet uit: weer pikdonkere straten in Rijswijk

In verschillende straten in Rijswijk durven ouderen ’s avonds de deur niet uit, omdat de straatverlichting kapot is en het buiten stikdonker is. ,,Die verlichting maken, of zorgen voor noodverlichting”, vinden ze.

,,Je kan tegenwoordig niemand meer vertrouwen en dan ga ik zéker niet in het donker naar buiten.” Aan het woord is een bijna 80 jarige Rijswijkse. Naar eigen zeggen is ze geen doetje, maar ze vindt het te gevaarlijk om te gaan wandelen over onverlichte straten. En donker is het in deze tijd van het jaar al vroeg.arc Weterings van de lokale politieke partij Rijswijks Belang heeft verantwoordelijk wethouder Armand van de Laar hierover al op zijn vakantieadres benaderd. ,,Want dit kan gewoon niet, zeker niet in deze tijd van het jaar met al die vuurwerkknallen”, vindt hij.

De wethouder heeft inmiddels laten weten het ‘supervervelend’ te vinden. Hij heeft de klachten over storingen in de straatverlichting vanaf zijn vakantieadres doorgegeven.

Als het niet direct kan worden verholpen, zorg dan voor noodver­lich­ting

Marc Weterings, Rijswijks Belang

Volgens Weterings verdient hij daarmee een compliment. ,,Maar het zou gewoon niet mogen gebeuren”, zegt de politicus.

Donkere straten in Rijswijk door storingen in de straatverlichting – nu in Oud Rijswijk en Steenvoorde Zuid – vormen al drie jaar op rij ergernis nummer 1 in Rijswijk. Het zorgt niet alleen voor risico’s voor ouderen, maar ook in het verkeer is het gevaarlijk en donkere straten werken ook niet mee als het gaat om het voorkomen van inbraken en berovingen.

De storingen in de straatlantaarns zijn het resultaat van achterstallig onderhoud en verouderde kabels. Van de 285 kabels voor openbare verlichting in Rijswijk is 60 kilometer er zó slecht aan toe dat er versneld moet worden vervangen. De hele klus in één jaar klaren is uitgesloten. ,,Er kan altijd iets kapot gaan, dat begrijp ik”, zegt Weterings. ,,En dat je tijdens de kerstdagen niet veel kan doen ook. Maar als het niet direct kan worden verholpen, zorg dan voor noodverlichting.”