Pieter Baan Centrum wil boekjes van Haagse steekverdachte lezen

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum willen aantekeningboekjes lezen van de Hagenaar die wordt verdacht van het steken van een jeugdlid van hockeyclub Klein Zwitserland en een hardloper.

 

Mijn boeken zijn artistiek materiaal

Tadeusz C.

 De verdachte Tadeusz C. (42) verzet zich daar heftig tegen. ,,De boeken zijn artistiek materiaal”, zei hij donderdag tijdens een inleidende zitting.

Op de Van Alkemadelaan in Den Haag waren op 6 februari ’s avonds rond zeven uur twee mensen slachtoffer van een steekpartij. Een 17-jarige jongeman raakte gewond aan zijn arm en een man werd meerdere malen gestoken in zijn gezicht. De van oorsprong Poolse Tadeusz C. zit vast voor dit incident.

Auteursrecht

De verdachte wordt half november opgenomen in het Pieter Baan Centrum om meer te weten te komen over zijn geestesgesteldheid. De psychologen en psychiaters hopen ook aanwijzingen te vinden in een stapel aantekeningenboekjes van de man. Het zijn er zoveel dat Justitie ze niet laat kopiëren, maar de originelen opstuurt.

De verdachte is daar fel op tegen. ,,Het is auteursrechtelijk beschermd, ik ga in beroep”, zei hij. Tadeusz kondigt vast aan dat hij op geen enkele manier zal meewerken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Hij wil ook geen Nederlands meer praten, maar Engels. ,,Ik ben hier sinds 2003 slecht behandeld. Uitgehongerd en onder een koude douche geplaatst. Ik heb geen gevoel meer voor dit land.” Als de rechter vraagt hoe het met hem gaat, antwoordt hij: ‘terrible’.

Bij de zitting waren het 17-jarige slachtoffer en de echtgenote van de neergestoken man aanwezig. Het proces gaat op 7 januari 2020 verder.