Politie voortaan met elektrische auto achter de boeven aan

NIJMEGEN – Indien u vanaf vandaag wel een politievoertuig ziet rijden, maar hem niet hoort, kijk dan niet gek op. De Nijmeegse politie doet een proef met twee volledig elektrische auto’s.

Nijmegen is de eerste plaats waar de proef met de voertuigen wordt gehouden. De voertuigen blijven vier maanden in de eenheid Oost-Nederland.

Naast Nijmegen worden de voertuigen ook getest in Zutphen en Oldenzaal. Na deze vier maanden schuiven de voertuigen door naar andere eenheden binnen Nederland.

Volwaardige auto’s

De elektrische voertuigen zijn niet anders uitgerust dan de huidige politiewagens. ,,De voertuigen zijn volledig uitgerust als volwaardige surveillanceauto’s. Ook zijn de portieren volledig bepantserd’’, aldus de politie.

Naast de elektrische auto’s wordt getest met elektrische tweewielers, zoals speedpedelecs en elektrische motorfietsen. Het doel van de pilot is om te zien wat emissieloze voertuigen kunnen betekenen voor de politie, ook als het gaat om praktische inzetbaarheid, laadmogelijkheden en de laadsnelheid.

Dieselauto’s

De politie test de voertuigen naast hun reguliere dieselauto’s. ,,De vervoersmiddelen voldoen aan dezelfde eisen als de huidige vervoersmiddelen als het gaat om snelheid en acceleratie van het vervoersmiddel. Aangezien het extra vervoersmiddelen zijn, is er altijd een gelijkwaardig (regulier) vervoersmiddel voor handen’’, aldus een woordvoerder van de politie.

De emissieloze politieauto’s, een Kia Niro en een Hyundai Kona, voldoen aan dezelfde eisen als de huidige politiewagens als het gaat om snelheid en acceleratie.

De elektrische auto’s hebben beide een gemiddelde actieradius van circa 450 kilometer. ,,Dat is voldoende voor een reguliere politiedienst’’, aldus de woordvoerder. ,,Net als met de huidige voertuigen geldt dat je op tijd moet tanken, zodat het voertuig altijd beschikbaar is voor incidenten.”