Rapper Jebroer over kritiek: ‘Die mensen hebben mij juist geholpen’

„Als jij een normaal gesprek wil met mij haal je nu die camera weg!” Rapper Jebroer wappert zijn wijsvinger dreigend heen en weer tussen de camera en de twee agenten die naast het geopende raam van zijn auto staan. Het is het eerste beeld van de nieuwe aflevering van de AD-documentaireserie Bondig, waarin Sascha Visser een inkijkje in het leven van BN’ers geeft. Deze keer is de controversiële rapper Jebroer het onderwerp.

 

Tim Kimman begon als achttienjarige met rappen onder de naam Jebroer en bracht in 2010 zijn debuutsingle Btje Vliegen Tog uit. In de jaren die volgden bouwde hij een trouwe fanbase op, waarna hij in 2017 landelijke doorbrak met zijn megahit Kind van de Duivel. Jebroer kreeg er een heleboel fans, maar ook critici bij. Vooral binnen bepaalde christelijke kringen werd er afkeurend gereageerd op de expliciete tekst van het nummer. Landelijke discussies, een protestbrief van meerdere dominees en enkele gecancelde concerten waren het gevolg.

© videostill

Zulke reacties passen bij de keuzes van Jebroer, die graag de controverse opzoekt. Met een kleine grijns vertelt hij Visser dat al die boze, protesterende mensen hem niet slecht uitkwamen. „Die mensen hebben mij juist geholpen. Het was alsof ze niet beseften dat het mij alleen maar groter maakte.”

In deze aflevering van Bondig komt ook een andere publieke ruzie van de rapper voorbij. De intro, met daarin de stevige discussie tussen Jebroer en de agenten, is een scene uit de videoclip van zijn nummer Polizei, waarin de rapper een heftig conflict met de politie nabootst in de stijl van het televisieprogramma Wegmisbruikers!.

Toen de rapper recent door de politie aan de kant werd gezet na een verkeersovertreding hoorde hij dat er normaal gesproken een cameracrew van Blik op de Weg meereed met deze agent. Er ging meteen een belletje rinkelen bij Jebroer: „Als we dat nou eens namaken, dan gaan we sowieso viraal.”

Still uit de spraakmakende videoclip van Jebroer.

Still uit de spraakmakende videoclip van Jebroer. © Youtube/Still uit videoclip

En dat gebeurde. De videoclip resulteerde namelijk in een nieuwe hit én een nieuwe rel. Volgens de politie had de productiemaatschappij de bij de uitlening van de politieauto’s en uniformen gemaakte afspraken overtreden en waren er verkeersregels overtreden tijdens het filmen. De media sprongen er bovenop, Jebroer ontkende de beschuldigingen en ondertussen schoot het aantal weergaven van de clip binnen korte tijd ruim over de miljoen.

Die grootschalige aandacht heeft Jebroer niet altijd gehad. Als beginnende rapper bij het hiphopcollectief Nouveau Riche scoort hij in enkele jaren tijd een paar bescheiden hitjes. De rapper besluit het roer om te gooien en een eigen label te beginnen. Deze keuze pakt goed uit, want inmiddels is Jebroer een landelijk bekende artiest geworden. Zijn succesformule is eenvoudig:„Ik ben gewoon mijn droom gaan volgen.”

Rapper Tim Kimman, beter bekend onder zijn artiestennaam Jebroer.

Rapper Tim Kimman, beter bekend onder zijn artiestennaam Jebroer. © ANP Kippa

Vorige week in Bondig: Willem de Bruin, die onderdeel uitmaakte van het rapduo The Opposites. De breuk viel Willem echter zwaar, waarna een moeilijke periode volgde en hij door een diep dal ging. Inmiddels is hij weer aardig opgekrabbeld en heeft hij nieuwe – eigen – muziek uitgebracht waarin hij onder andere rapt over de zware periode die hij doormaakte: