Rookvrije straten in aantocht in Rotterdam

Rotterdam krijgt mogelijk als eerste plaats in Nederland twee straten waar helemaal niet meer mag worden gerookt. Het Erasmus MC, Erasmiaans Gymnasium en Hogeschool Rotterdam willen de sigaret uit hun buurt verbannen.

Níet roken is de nieuwe norm

Ahmet Olgun, Hogeschool Rotterdam

,,Wij hebben last van rondslingerende peuken en denken aan de gezondheid van de 30.000 studenten, scholieren, patiënten en medewerkers die hier dagelijks zijn”, zegt Ahmet Olgun van de Hogeschool Rotterdam.

Om te voorkomen dat de ene instelling rokers wegstuurt naar het terrein van de buren of naar de straten waar ze alle drie aan liggen, bundelen het ziekenhuis, de middelbare school en hogeschool hun krachten. Hun wens is één grote rookvrije zone op de Zimmermanweg (bij metrostration Dijkzigt), de Wytemaweg en de hoek van Museumpark. Patiënten, studenten en medewerkers moeten dan eerst een stuk wandelen om te roken.

Voor patiënten van het Erasmus MC staat een veelgebruikt rookhok nu nog een paar meter van de hoofdingang. Of er een andere rookplek voor terugkomt – eventueel aan de andere kant van het ziekenhuis – wil het Erasmus MC niet zeggen.

Gewenning

Vlak voor de zomervakantie stuurden de drie instellingen een brief aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. ,,We kunnen het roken op onze eigen terreinen beperken, maar voor regels en handhaving in de openbare ruimte hebben we zijn steun hard nodig”, zegt Olgun. ,,Al denken wij dat het een kwestie van gewenning is. Vroeger mocht op veel werkplekken worden gerookt, nu haalt niemand dat nog in zijn hoofd. Níet roken is de nieuwe norm.”

De gemeente staat zeer welwillend tegenover het verzoek. ,,Rotterdam loopt voorop met antirookmaatregelen, dit is daar een goed voorbeeld van. We hebben eerder al aan het Rijk advies gevraagd over hoe we een rookverbod in de APV kunnen inpassen”, zegt beleidsambtenaar Kees van Veldhuizen.

© Shutterstock

Alleen Groningen en Amstelveen hebben al een rookverbod in de APV staan, maar dat is nog niet ingezet voor hele straten, weet Tom Voeten van antirookorganisatie Clean Air Now. ,,Rotterdam zou daarmee de eerste zijn.”

Het ziekenhuis en de scholen willen het gebied zo snel mogelijk rookvrij maken, maar wachten op het besluit van de gemeente. Hogeschool Rotterdam start na de vakantie wel al zelf met een algeheel rookverbod op het terrein.