Stichting Vermiste Kinderen Zoekt Sponsers En Een Bedrijdspand

Vrijwilligers van de Stichting vermiste kinderen tonen foto’s van kinderen die spoorloos verdwenen. Vlnr: Taco Oost, Suzanne van der Aa, Michel Mozes, voorzitter Marco van der Beek en Dorien Luijten. © Ron Jenner FotografieZe kunnen niet gemist worden.

Vermissingszaken, vooral van kinderen, gijzelen de aandacht van het grote publiek en worden breed uitgemeten in de media. Iedereen hoopt op een goede afloop en leeft mee met de ouders die in martelende onzekerheid leven. Toch is dat niet de reden waarom de 39-jarige Zoetermeerder tweeënhalf jaar geleden de Facebookpagina Vermiste Kinderen begon.

De oorzaak lag veel dichter bij huis. Zijn nichtje verdween plotseling. ,,Ze was al twee keer eerder weggelopen, dus stond ze in het systeem als frequent wegloper en moest mijn broer 48 uur wachten voor de politie de media opzocht met een Amber Alert”, vertelt Marco van der Beek. Toen ging hem een licht op. ,,Er moet toch iets zijn buiten justitie om dat er is om de ouders gerust te stellen dat er meer mensen naar hun kind uitkijken in die wachttijd”, bedacht hij spontaan.Het is geen

 kritiek op de werkwijze van de politie, legt hij uit. De huisvader van vier kinderen, drie meisjes en een zoon, kiest zijn woorden zorgvuldig. ,,De politie doet altijd iets. Het is een fabel dat ze niets doen, er gebeurt veel op het politiebureau. Maar ouders willen meteen hun verhaal kwijt. Het gaat mij er om dat zij het gevoel hebben gehoord te worden.”

Het is dan wel op vrijwillige basis, maar Van der Beek neemt zijn werk voor Vermiste Kinderen bloedserieus. Hij en de andere vrijwilligers hebben een stichting opgericht en willen in de toekomst vanuit een pand gaan werken. ,,We begonnen met een pagina en zes likes. Inmiddels hebben we 53.000 volgers in heel Nederland.”

Updaten

Elke ouder kan een vermist kind opgeven waar dan op de webpagina’s en social media aandacht voor gevraagd wordt. Ook tijdens het interview is hij bezig met het updaten van de webpagina. Verandert hij de status van een vermist meisje in ‘terecht’. ,,Dat is gelukkig goed afgelopen”, zucht hij.

Want het pakt ook wel eens anders uit. Hij past er goed voor op dat het hem niet in de koude kleren gaat zitten. ,,Dat is niet in het belang van de ouders. Waar je rekening mee moet houden, is dat je een luisterend oor bent. je bent er voor hen, je eigen emotie mag dan niet meespelen.” Maar soms ontkom je er niet aan, zoals in de zaak van de 17-jarige tiener Orlando Boldewijn. Zijn ontzielde lichaam werd uiteindelijk teruggevonden in Den Haag. ,,Twee vrijwilligers stonden in contact met de familie. Ik krijg nu weer kippenvel.”

In Zoetermeer verdwenen de afgelopen twee jaar drie kinderen, vertelt hij. ,,Maar die werden allemaal weer gezond en wel gevonden.

Ze zijn te vinden op Facebook Twitter Instagram en You tube.