’t Achterom is klaar voor zijn debuut op Gay Pride

flikkersWelke jurk Lady Lychee Fruit volgende week zaterdag op de Amsterdamse botenparade aantrekt, blijft nog even geheim. Alleen stamgast Michel Onck weet hoe koninklijk de uitstraling gaat worden van de ‘huis-drag’ Mark van Peufflik (44). ,,Er gaat achtenhalve meter stof in”, licht de ontwerper van de jurk alvast een tipje van de sluier op.

Ze hebben allemaal een T-shirt van het huis gekregen, de 110 mensen die mee mogen varen op het vlaggenschip van ’t Achterom. Iedereen is verplicht er een witte broek onder te dragen. Het shirtje pimpen mag, maar de naam van het café mag niet worden bedekt of weggeknipt. De verwachte 250.000 bezoekers langs de Amsterdamse grachten zullen weten dat je voor het gezelligste homocafé van Den Haag in het verstopte steegje Achterom moet zijn.

Iedereen kan hier zichzelf zijn, het maakt niet uit wie of wat je bent

Arnoud Roijmans

Dronken
Het begon allemaal met een wild idee ‘in een dronken bui’ van eigenares Linda Kuyper en vaste gast Arnoud Roijmans. Op goed geluk schreven zij zich in voor deelname aan de Amsterdam Pride en werden nog ingeloot ook! Voor Linda een volstrekt nieuwe ervaring. ,,Ik kon nooit bij de Pride aanwezig zijn omdat het café open moest,” zegt ze. 

Voor Arnoud is de botenparade gesneden koek. Hij voer eerder mee met zijn werkgever KPN en met Work Place Pride, een ontmoetingsclub van openlijk homoseksuele werknemers bij grote bedrijven. ,,Maar een boot van ’t Achterom staat het dichtst bij mij”, zegt hij. ,,Iedereen kan hier zichzelf zijn, het maakt niet uit wie of wat je bent. De eigenaars Linda en Dave zijn er zelf het levende bewijs van, ze zijn een heterostel!”

Bij de voorbereidingen voor de Gay Pride wordt alles in eigen hand gehouden. Dj Maarten Hondelinck maakt de mix voor de rondvaart, een combinatie van in het gaycircuit populaire dansmuziek van sterren als Rihanna en Justin Timberlake tot gouwe ouwen van gaydiva’s als Madonna en Kylie.

Het meeste werk voor de boot gaat in de aankleding van Lady Lychee Fruit zitten, die als een soort Captain Iglo zijn bemanning in – of uit? – het gareel moet houden. ,,Mijn baard laat ik staan en ik scheer mijn borsthaar niet”, zegt hij. ,,Ik noem mijzelf geen travestiet, ik ben een drag.” Linda Kuyper: ,,Mark is een soort Conchita Wurst, maar dan veel knapper.”

Ik ben docent op De Haagse Hogeschool en kom soms studenten tegen in het uitgaanscircuit

Mark van Peufflik

Schmink
Slechts een paar keer per jaar gaat Van Peufflik in de schmink voor Lady Lychee Fruit, vorige maand nog voor het eerste Haagse Rainbow Festival. ,,Vroeger deed ik het veel vaker”, zegt hij. ,,Op mijn zeventiende trad ik al op als drag. Mijn moeder bracht mij dan weg. Nu stap ik zo op de fiets of in de tram. Ik heb nog nooit negatieve reacties gekregen op straat. Ik ben docent op De Haagse Hogeschool en kom soms studenten tegen in het uitgaanscircuit. Ik heb nooit een geheim gemaakt van mijn geaardheid ondanks de culturele verscheidenheid van de studenten.”

Toch vinden de opstappers van de Achteromboot dat een evenement als de Gay Pride noodzakelijk is om de vrijheid en seksuele diversiteit te vieren. ,,Het mooiste moment van zo’n dag is wanneer je ’s ochtends Amsterdam inloopt en je ervaart dat homo’s voor één keer in de meerderheid zijn in plaats van de minderheid,” zegt Van Peufflik. ,,Dan durf ik ook pas echt hand in hand te lopen met mijn vriend.”