Toeslagaffaire: duizenden dossiers te vroeg vernietigd

Toeslagaffaire: duizenden dossiers te vroeg vernietigd

Duizenden toeslagdossiers in het archief van de Belastingdienst zijn jaren te vroeg vernietigd. Het gaat om maar liefst 9000 dossiers van mensen die in beroep zijn gegaan tegen besluiten van de afdeling Toeslagen. Dit melde staatssecretaris Alexandra van Huffelen afgelopen weekend aan de Tweede Kamer.
In de toeslagenaffaire zijn duizenden ouders door de Belastingdienst ten onrechte beschuldigd van fraude met toeslagen voor kinderopvang. Ze moesten zo veel geld terugbetalen dat ze in financiële problemen kwamen. Vanwege de kwestie trad Staatssecretaris Snel af en deed Financiën aangifte tegen de eigen Belastingdienst.
Het gaat om stukken die tussen 2009 en 2012 in de archieven zijn opgeslagen en die twaalf jaar bewaard hadden moeten worden, omdat het om toeslagen gaat. Door een fout zijn ze zeven jaar bewaard gebleven, een termijn die normaal voor belastingdossiers geldt. In de dossiers zaten stukken die de rechtbank aan de afdeling Toeslagen heeft gestuurd. Uitgezocht wordt nu of er bij de rechtbank nog stukken zijn, hoewel ze ook daar na enige tijd vernietigd worden.