Tommy (14) speelt in de bioscoopfilm Circus Noël: ‘Ik vind het heel gênant om mezelf terug te zien’

Wat deed jij toen je 14 jaar oud was? Wij kunnen je vertellen dat wij niet zo’n indrukwekkend cv hadden als Tommy van Lent heeft. Deze jonge Leidenaar is hard op weg om een bekende Nederlander te worden en schittert deze maand nog in de bioscoopfilm Circus Noël. 

Even voorstellen

Tommy en zijn moeder Monique wachten ons al op in een koffiezaakje in Leiden. Wanneer wij vragen of Tommy een geboren en getogen Leidenaar is moet hij lachen en zegt: “Nou ik ben opgegroeid in Leiden, maar geboren in Leiderdorp. Jammer genoeg, want dat staat nu voor altijd in mijn paspoort.” Kijk, daar zullen meerdere trotse Leidenaren last van hebben. Tommy zit in de derde klas van een middelbare school in de sleutelstad. Na het behalen van zijn diploma wil hij of havo gaan doen óf naar een toneelschool in Amsterdam of Haarlem. Hij wil namelijk acteur worden, sterker nog: hij is al acteur.

tommy
Tommy in Leiden (Beeld: Tommy)

Inschrijven voor een castingbureau

Van jongs af aan heeft Tommy al een passie voor acteren. “Ik was altijd bezig met verkleden en toneelspelen. Toen ik hoorde dat je ook voor je beroep acteur zou kunnen worden, wist ik dat ik dat wilde gaan doen.” De 14-jarige is toen lid geworden van het Jeugdtheaterhuis in Leiden, maar in 2016 begon het avontuur van de glitter and glamour pas echt. Na wat aanmoediging van omstanders besloot Monique haar zoon in te schrijven voor een Amsterdams castingbureau voor kinderen. Monique: “Twee weken later werd hij al gevraagd of hij auditie wilde komen doen voor de kinderserie Circus Noël.” Tommy vult enthousiast aan: “Ik was uit eten met mijn opa en oma toen mijn moeder heel enthousiast het nieuws vertelde. De auditie was direct de volgende dag, dus ik moest snel de tekst leren.”

Eerste auditie

Het was Tommy’s allereerste auditie en die zal hij niet snel meer vergeten. “Ik was heel zenuwachtig. Bij de auditie waren er ook nog twee andere jongens en die vond ik eerlijk gezegd veel beter. Maar de regisseur was onder de indruk en ik mocht terugkomen.” Uiteindelijk kreeg Tommy de rol van Tonie in de serie Circus Noël, die in 2017 is uitgezonden op NPO Zapp. Wij zijn benieuwd: hoe is het op zo’n set? “Het was geweldig. Je leert zoveel leuke mensen kennen tijdens de opnames. Je wordt echt een familie met iedereen op de set.”

1 van 3Tommy in de nieuwe film Circus Noël (Beeld: Jaap Vrenegoor)

Smaakt naar meer

De eerste acteursklus smaakte naar meer en Tommy ging weer verder met auditie doen. “Ik werd het elke keer net niet, totdat ze belde dat er ook een film werd gemaakt van Circus Noël. Ik hoefde geen auditie te doen, niets. Ik kreeg gelijk weer de rol van Tonie. Dat vond ik supertof.” In de zomer van 2018 mocht de Leidenaar dus weer aan de bak als circusartiest. “Ik kreeg lessen in koordansen en eenwieler rijden van Circus Miloco in Leiden. Ik had nooit gedacht dat ik zou kunnen rijden op een eenwieler, want in het begin was het een ramp. Maar uiteindelijk bracht ik het er toch redelijk vanaf.”

Première

Op 14 april is de première van de film en Tommy gaat daar uiteraard heen met zijn familie. Het lijkt ons heel vreemd om jezelf op zo’n groot beeld te zien. Tommy knikt en zegt: “Ik vind het heel gênant om mezelf terug te zien op beeld. Ik ben ook vooral heel kritisch op mijzelf, al denk ik dat iedere acteur dat wel heeft. Ik zie het alleen maar als een goed teken, want dat betekent dat je je wilt blijven ontwikkelen en verbeteren.”

Nieuwe film alweer in de pocket

Wij zijn benieuwd: what’s next? “Ik mag er nog niet veel over zeggen, maar ik mag binnenkort weer de hoofdrol spelen in een film over de Tweede Wereldoorlog. Dat vind ik wel heel tof. Verder kijk ik gewoon wat er op mijn pad komt.” Wij zien het helemaal voor ons: nog eventjes en Tommy gaat onze sleutelstad verlaten om een wereldster te worden. Gelukkig stelt hij ons gerust: “Ik ben niet van plan om weg te gaan hoor, ik vind Leiden superleuk.”

Wil je de film Circus Noël met eigen ogen zien? Vanaf 13 april draait de film in de bioscoop.