Trouwstoetmepper vandaag voor de rechter in extra beveiligde zaal

 

De 26-jarige Shahid B. staat vandaag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht in augustus de Rotterdamse agent Gert Jan de Jonge te hebben neergeslagen. De agent probeerde een overlastgevende trouwstoet te stoppen. Het gaat om een pro-formazitting. Verslaggever Sander Sonnemans twittert vanuit de rechtbank.

Hoewel de zaak vandaag nog niet inhoudelijk wordt behandeld, is er veel media-aandacht. Bovendien is de zitting verplaatst naar een extra beveiligde rechtszaal. De verdachte is aanwezig. Ook de mishandelde agent en diens vrouw zijn bij de zitting.

Onlangs werd bekend dat de verdachte al eerder is veroordeeld voor een misdrijf. Welk misdrijf hij heeft begaan toentertijd, is nog onduidelijk. Wel is bekend dat hij de PIJ-maatregel opgelegd kreeg. PIJ betekent Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen, ook wel jeugd-tbs genoemd.

Kabaal

Het incident vond 30 augustus plaats. Rond 16.00 uur werd de politie gewaarschuwd over de trouwstoet, omdat deelnemers onnodig zouden toeteren, asociaal reden, op autodaken zaten en het overige verkeer stopten en blokkeerden. Agenten spraken de deelnemers van de trouwstoet op de Maasboulevard aan, waarna de bruiloftsgasten met veel kabaal vertrokken, aldus de politie.

Op de Westzeedijk blokkeerde de stoet het verkeer opnieuw. Toen een van de feestgangers werd aangehouden, misdroegen anderen zich volgens de politie flink. Een van hen sloeg een agent zo hard, dat de politieman viel en korte tijd het bewustzijn verloor.