Verdediging ‘Rico de Chileen’ wil criminelen horen over onderlinge relatie

De verdediging van Richard R., ook wel bekend als ‘Rico de Chileen’, wil criminelen Mink Kok, maffiabaas Raffaele Imperiale, Mustapha F. en Naoufal F. horen over hun onderlinge relatie met de verdachte. De rechtbank ging hiermee akkoord.

Dat is woensdag bekend geworden tijdens een regiezitting in de zaak tegen R., die wordt vervolgd voor witwassen, lidmaatschap van een criminele organisatie en wapenhandel.

R.’s advocaat Leon van Kleef wil de getuigen horen, omdat zij mogelijk duidelijkheid kunnen bieden over conflicten met R., dan wel samenwerking met de verdachte.

De geboren Chileen zou samen met de gezochte crimineel Ridouan Taghi, Naoufal F. en Imperiale een criminele organisatie hebben gevormd. Van Kleef wil van die laatste twee horen wat zij hierover te zeggen hebben. F. zit vast, maar het is onduidelijk waar Imperiale verblijft.

Mink Kok door OM als mogelijk doelwit verdachte omschreven

Kok wordt door het Openbaar Ministerie (OM) als “potentieel doelwit” van R. omschreven en stemde daarom in met het verzoek om hem te horen. De liquidatie van Frank Scharrenberg in 2013 in het Spaanse Marbella zou mogelijk onderdeel zijn van dit conflict.

Scharrenberg zou hebben samengewerkt met Kok en de naam van R. zou in een PGP-bericht zijn genoemd als mogelijke opdrachtgever voor de moord. Van Kleef benadrukt dat de inhoud van het bericht slechts “Rico heeft die pannenkoek gedaan” luidt. ‘Pannenkoek’ was de bijnaam van Scharrenberg.

Ook Mustapha F. zou mogelijk een conflict hebben met R. hebben gehad. Hij zit in Marokko vast op verdenking van witwassen.

OM heeft geen concreet bewijs voor betrokkenheid liquidaties

OM verdenkt R. overigens niet van de moord op Scharrenberg. Justitie kwam woensdag niet met andere concrete verdenkingen.

Op de laatste zitting zei justitie de tenlastelegging juist te willen uitbreiden met betrokkenheid bij andere moorden en dit verzoek bij Chili neer te willen leggen. Dit is echter nog niet geconcretiseerd.

Het voorstel is om R. te vervolgen voor de huidige verdenkingen van witwassen en het lidmaatschap van een criminele organisatie. De rol van R. bij eventuele liquidaties zou dan in een aparte strafzaak worden behandeld.

Het OM hoopt op meer bewijs uit het onderzoek naar de servers van Ennetcom en PGP-Safe. De volgende pro-formazitting is op 23 mei.