Vijf aanhoudingen voor gedwongen prostitutie na inschakelen hulp door slachtoffer in Zwolle

© ANP

De politie Oost-Nederland heeft in de afgelopen tijd vijf verdachten aangehouden in een onderzoek naar mensenhandel en gedwongen prostitutie. De zaak kwam aan het licht toen een van de slachtoffers in augustus 2019 in Zwolle wist te vluchten en hulp kon inschakelen, meldt De Stentor.

Twee hoofdverdachten van 24 en 34 jaar zouden twee vrouwen van 23 en 42 jaar zo’n vier maanden lang hebben uitgebuit door ze gedwongen te laten werken in de prostitutie. Dat ging met geweld en met dreiging van geweld, en gebeurde in verschillende hotels en woningen in Nederland.

De politie kwam de verdachten op het spoor nadat eerst het Zwolse slachtoffer, en daarna nog een ander slachtoffer, hulp wist in te schakelen. Ook kreeg het onderzoeksteam informatie van klanten. Daarop is het onderzoek gestart en zijn de slachtoffers uit het circuit gehaald.

Mensenhandel

Naast de twee hoofdverdachten zijn ook een man van 38 uit Arnhem en twee mannen van respectievelijk 42 en 52 jaar oud uit Tiel aangehouden. Deze zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar nog wel verdachte in het onderzoek. Ze worden verdacht van mensenhandel en fraude met betaalmiddelen. De hoofdverdachten zitten nog vast.

De vrouwen werkten onder meer vanuit verschillende hotels in Nederland. De verdachten boekten hotelkamers zonder over een eigen betaalkaart te beschikken. De hotels kwamen erachter gedupeerd te zijn nadat rechtmatige eigenaren melding hadden gedaan. Enkele hotels hebben aangifte gedaan.