Vrouw dreigt politie te besmetten met corona tijdens verkeerscontrole

Een automobiliste heeft afgelopen week gedreigd de Goudse politie te besmetten met corona om zo onder een blaastest of bekeuring uit te komen.

De vrouw draaide volgens de politie in Gouda tijdens een verkeerscontrole proestend haar raampje naar beneden. ,,Ze kwam vervolgens hoestend de auto uit”, aldus teamchef Ruud van Es. ,,Mijn collega’s hebben haar gevraagd in haar elleboog te hoesten, maar dat deed ze niet.”

Volgens de teamchef is het opzettelijk besmetten van een agent, of doen alsof je een agent wil besmetten strafbaar (ambtsdwang). ,,Het gaat om belemmering en beïnvloeding”, zegt hij. ,,Een lelijk misdrijf, waar je vier jaar cel voor kunt krijgen.”

Spugen

Bij het Openbaar Ministerie is nog niets bekend over de zaak in Gouda. Onduidelijk is dus of de vrouw wordt vervolgd. Vandaag werd een vrouw uit Utrecht die een agent in het gezicht spuugde en zei dat ze corona heeft, door de politierechter veroordeeld tot vier weken gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk.

Een 23-jarige man uit Noordwijkerhout die expres bij twee agenten in het gezicht hoestte en riep dat hij ze met corona wilde besmetten, heeft vandaag een celstraf van tien weken aan zijn broek gekregen, waarvan twee weken voorwaardelijk. Hij wordt onder meer veroordeeld voor bedreiging zware mishandeling.

Blijven hoesten

De man moet ook 350 euro schadevergoeding aan beide agenten betalen en krijgt een rij-ontzegging van tien maanden. Het wordt de man in deze tijd zwaar aangerekend dat hij met corona dreigde en dat hij maar blééf doorgaan met hoesten, ook toen hij naar het bureau werd gebracht. Hem werd ook zwaar aangerekend dat hij in deze bizarre tijd juist hulpverleners bedreigde. ,,Stel nou dat díe straks hun werk niet meer kunnen doen.”

De rechter ging met tien weken veel verder dan het Openbaar Ministerie, dat vijf weken (twee voorwaardelijk) had geëist. En dat terwijl de officier van justitie al had gezegd dat ‘de rechtspraak zijn tanden moet laten zien’.