Vuurwerkjongen vlucht voor politie, maar vergeet zijn gloednieuwe fiets: ‘Mag hem ophalen bij de wijkagent’

TERHEIJDEN – Een jongen in Terheijden staat voor een lastig dilemma. Hij moet afscheid nemen van zijn gloednieuwe fiets, óf zich melden op het politiebureau – met het risico dat hij straf krijgt.

De politie betrapte de jongeman maandag op de Abtslaan in Terheijden, waar hij vuurwerk afstak. Hoewel het vuurwerk al te koop is, mag afsteken pas officieel op Oudjaarsdag vanaf 18.00 uur ’s avonds. Agenten wilden de jongen daarom aanspreken. Zo konden ze direct zien of het legaal of illegaal vuurwerk was.

Het lijkt erop dat de jongen geen zin had in een gesprek met de politie. Op het moment dat hij de opvallende politie-auto zag aankomen, nam de hij de benen. Maar daarbij vergat hij zijn fiets, waar de sleutel nog in zat. Een oma-fiets, nog zo goed als nieuw. ,,We hebben de fiets veilig weggezet. Hij kan hem ophalen en zal zich dan moeten verantwoorden voor zijn gedrag”, laat wijkagente Dayenne Sjardijn weten.

100 euro boete

Wat voor straf de jongen kan verwachten, is afhankelijk van de omstandigheden. Als hij 18 jaar is of ouder, en het vuurwerk is legaal, zal het normaal gezien een boete worden van honderd euro. Is de jongen minderjarig, moet hij waarschijnlijk naar Bureau Halt. Blijkt het vuurwerk illegaal eist het Openbaar Ministerie volgens de politie al snel een boete van 400 euro voor volwassenen en 20 uur werkstraf voor een minderjarige