Zwaardere strafeisen voor mobiel banditisme

Om mobiel banditisme door rondtrekkende criminelen te bestrijden, gaat het Openbaar Ministerie veel zwaardere straffen eisen. Dat meldt De Telegraaf. Inbrekers, skimmers, ladingdieven en andere criminelen die speciaal naar Nederland komen om te roven, komen binnenkort niet meer weg met een voorwaardelijke- of taakstraf.

Woensdag treedt een nieuwe richtlijn in werking voor bestrijding van mobiel banditisme. Deze is opgesteld door het college van procureurs-generaal en beschouwt mobiel banditisme  voortaan als een apart soort, internationale georganiseerde criminaliteit. Daarvoor gaan speciale strafeisen gelden. Zo zal het OM bij een enkelvoudige diefstal al minimaal een maand onvoorwaardelijke celstraf eisen. Bij iedere volgende diefstal komt daar een maand bij. Dus een crimineel die tien feiten heeft begaan, kan een strafeis van elf maanden verwachten. Wordt hij daarna nogmaals veroordeeld, dan wordt de strafeis verdubbeld. Volgens het OM bedraagt de jaarlijkse schade door mobiel banditisme zo’n 2,19 miljard euro. Detailhandel Nederland heeft uitgerekend dat alleen al de schade door diefstal uit winkels in de honderden miljoenen euro’s loopt.

Taskforce
Detailhandel Nederland, de politie en het Openbaar Ministerie werken samen in de Taskforce Mobiel Banditisme om ondernemers te helpen in de strijd tegen rondtrekkende, vaak internationaal opererende bendes. Informatie over mobiele bendes wordt gedeeld via een waarschuwingsregister. Winkeliers, politie en OM verzamelen en delen informatie, waarna de politie en OM deze informatie kunnen gebruiken voor opsporing en vervolging.