ZWARE STRAFFEN VOOR LEDEN SATUDARAH

Ook al hebben ze niet de straf gekregen die het Openbaar Ministerie had geëist, de leden van motorclub Satudarah in Geleen verdwijnen toch jarenlang achter de tralies. De president van het chapter, de 42-jarige Stephan P., gaat negen jaar de gevangenis in voor het leiding geven aan een criminele organisatie en een aantal afpersingen. Justitie eiste dertien jaar tegen hem.

CRIMINELE ORGANISATIE

Vicepresident Paul S. (35) moet zeven jaar de gevangenis is om dezelfde redenen. Ze zijn allebei wel vrijgesproken van witwassen, dat kon niet worden bewezen. Vijf andere leden van de club zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen die verschillen van 2,5 tot 7 jaar. Het gaat om straffen voor afpersing, vrijheidsberoving, wapenbezit, mishandeling en drugsdelicten.

De rechter acht het bewezen dat de motorclub een criminele organisatie is. Dat komt onder andere door de duidelijk hiërarchie die binnen de groep heerst en er is sprake van een ‘gestructureerd samenwerkingsverband’. Daarnaast werd geweld aangemoedigd binnen de groep, aldus de rechter. Bron METRO EN ANP