Advocaten Holleeder aan het woord: ‘Vraag om vrijspraak ligt voor de hand’

De rechtszaak tegen Willem Holleeder gaat vandaag verder met het pleidooi van zijn advocaten. Dat zal vijf dagen in beslag nemen. Wat is een pleidooi, en wat gaan de advocaten zeggen? Verslaggever Rik Konijnenbelt legt het uit.

Wat is een pleidooi?

“Een pleidooi is het moment in een rechtszaak waarin de advocaten hun verhaal kunnen doen. De verdediging legt dan vaak uit waarom een verdachte onschuldig is, waarom het bewijs rammelt en dat de zaak echt heel anders ligt dan het Openbaar Ministerie schetst. Een pleidooi is in ieder geval voor de verdediging belangrijk, omdat de advocaten daar hun visie op een zaak presenteren.”

We hebben vorige week toch al de eis gehoord? Waarom komt dit daarna?

“Om te kunnen reageren op een zaak moet je wel eerst heel goed weten waar een verdachte van wordt beschuldigd en wat daarvoor het bewijs zou zijn. Daarom komt eerst het OM aan bod, dat moet de beschuldigingen onderbouwen. Als dat is gedaan, komt de strafeis van het OM. Het is logisch dat de advocaten daarop reageren. Daarom komt het pleidooi na de eis.”

Wat wordt vandaag besproken? En wat de komende dagen?

“Het is nog niet duidelijk hoe de advocaten van Holleeder hun pleidooi opbouwen. Ze hebben aangekondigd daar vijf dagen voor nodig te hebben. Dat is uitzonderlijk veel in een zaak met maar één verdachte.”

Openbaar Ministerie eist levenslang tegen Willem Holleeder