Bizar: man wordt 16 keer neergeschoten en loopt 4 kilometer verder ziekenhuis in

In de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft een 27-jarige man op miraculeuze wijze een zware aanslag op zijn leven overleefd. De twintiger werd maar liefst zestien keer neergeschoten door iemand met een pistool. Wonder boven wonder wist hij op eigen kracht op te staan en een ziekenhuis binnen te strompelen, zo’n vier kilometer (!) verderop. De politie reageert vol ongeloof: ,,Dit is echt een wonder.”

Bij de Amerikaanse politie kwamen vanochtend diverse verontrustende telefoontjes binnen over een vermoedelijke kogelregen in Kensington, een bekende wijk in het noordoosten in Philadelphia. Toen de agenten arriveerden lagen er 23 gebruikte omhulsels op de grond. Van de schutter en een eventueel slachtoffer ontbrak echter ieder spoor.

Niet veel later kwam er een telefoontje van het Temple University Hospital binnen dat een 27-jarig slachtoffer met heel veel schotwonden helemaal alleen de eerste hulp was binnengelopen. Uit een spoedoperatie bleek dat maar liefst zestien kogels zijn lichaam hadden doorboord. Hij was onder andere twee keer in zijn heup, drie keer in zijn borst en drie keer op zijn linkerarm geraakt.

Een wonder

De politie van Philadelphia noemt het een wonder dat het slachtoffer de schietpartij heeft overleefd en nog in staat was om vier kilometer lopend af te leggen. De man verkeert in kritieke toestand, maar zijn situatie is op dit moment stabiel. Volgens de politie lijkt het erop dat de spoedoperatie zijn leven heeft gered en dat hij er weer bovenop komt.

Over de toedracht en het motief van de schietpartij tast de politie nog volledig in het duister. Er zijn geen arrestaties verricht en nog amper getuigen gehoord. Toevalligerwijs stierf afgelopen zondag in hetzelfde stadsdeel van Philadelphia een 2-jarig meisje bij een schietpartij, toen een onbekende schutter het vuur op haar ouderlijk huis opende. Het kindje stierf ter plekke nadat ze in haar hoofd was geraakt. Haar 24-jarige moeder raakte eveneens gewond, maar is in stabiele toestand. Een 33-jarige man ligt nog met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

Debat

In de VS is een nationaal debat ontstaan over de toegang tot AR-15’s – een van de meest verkochte wapens – en enkele andere geweren. De wapens worden steeds vaker gebruikt bij schietpartijen waardoor veel mensen omkomen. De roep om een algeheel wapenverbod wordt bij veel Amerikanen steeds groter, maar president Trump weigert zo’n verbod tot nu toe in te stellen.

Trump zei in augustus dat zijn regering ‘nog altijd zinvolle gesprekken voert’ met de Democraten in het Congres over ‘een of andere vorm van wapenwetgeving’. Aanleiding voor deze gesprekken waren de schietpartijen in Dayton en El Paso waarbij in totaal 31 doden en tientallen gewonden vielen.

Trump zei tegen verslaggevers dat hij ondanks de gesprekken een fel voorstander blijft van het recht van Amerikanen om wapens te bezitten. De Democraten hebben actie van Trump geëist. Zo willen ze dat er wetgeving komt die het gebruik van wapenmagazijnen met een hoge capaciteit munitie verbiedt.