Crimineel gebruikt straattaal als codetaal: ‘Waggie vlam en team pikieuw’

Een 19-jarige jongen uit Maarssen moest deze week voor de rechter verschijnen omdat hij wordt verdacht van drugs dealen. Tijdens het onderzoek naar de jongeman stuitte de politie op een wirwar aan straattaal in zijn telefoon, waar de agenten niet veel wijzer van werden. En dus moest er een straattaalwoordenboek geraadpleegd worden.

Het gebeurt vaker: criminelen die straattaal gebruiken als codetaal als ze het hebben over drugs en liquidaties. Zo proberen ze de politie te misleiden. “En dat lukt aardig”, vertelt misdaadverslaggever Mick van Wely aan Editie NL.
Waggie vlam
De politie heeft er een flinke kluif aan om straattaal te ontcijferen. “Ze proberen continu op de hoogte te zijn van de begrippen. Je ziet de woorden ook terugkomen in liquidatiedossiers. Daarin wordt uitgelegd wat wat betekent. ‘Waggie’ is auto, ‘waggie vlam’ is auto in de fik steken. Er komen steeds nieuwe begrippen bij, dus je moet jezelf blijven bijspijkeren”, aldus Van Wely.

Volgens Soortkill, schrijver van het straattaalwoordenboek Smibanese, is het helemaal niet zo moeilijk. “Veel dingen draaien we gewoon om. Zo is ‘leeps’ een ander woord voor speels en gebruiken we het woord ‘lens’ voor snel.”
Wel geeft hij toe dat de taal snel verandert. “Je loopt achter de feiten aan als je het probeert uit te vogelen zoals de politie dat doet.”
Team pikieuw
Ook wat er in straattaal wordt gezegd, kan tegen de criminelen worden gebruikt in de rechtszaal. “Het mooiste voorbeeld vind ik ‘team pikieuw'”, vertelt Van Wely. “Dat begrip kwam naar voren in een grote cocaïnezaak. De officier van justitie zei: we denken dat dat het geluid van een schot moet voorstellen. Team pikieuw is dus eigenlijk straattaal voor een liquidatieteam.”
“De bevinding werd door de verdediging betwist, maar ik denk dat de officier van justitie wel goed zat.