Dokters lijnrecht tegenover elkaar in rechtszaak oberschoppers

Twee medische experts die zijn opgeroepen in de rechtszaak tegen Hagenaars Armin en Arash N., de mannen die vorig jaar in Praag een ober bijna doodsloegen, staan lijnrecht tegenover elkaar. De expert van de aanklager stelt dat het slachtoffer Mirek Vitek direct in levensgevaar was, die van de verdediging zegt dat de ober ook ‘slechts’ een hersenschudding kan hebben gehad. Verslaggever Victor Schildkamp is in de Tsjechische rechtbank en twittert mee.

 

Vanochtend komen enkele medisch experts aan het woord. De verdediging heeft de hoop gevestigd op één medisch expert, dokter Jiri Hladik , die zegt dat de meeste verwondingen van ober Mirek níet van de klappen van Armin en Arash komen, maar van een val op straat enkele seconden eerder. Op die manier hopen de advocaten van Armin en Arash de aanklacht ‘poging moord’ (maximaal 18 jaar cel) te verlagen naar ‘poging doodslag’ of ‘zware mishandeling’.

Ober Mirek Vitek lag enkele dagen in coma en liep tal van verwondingen op, met name in zijn gezicht. Hij heeft nog steeds last van de mishandeling en eist 100.000 euro schadevergoeding. Arash heeft via zijn advocaat 2000 euro betaald aan het slachtoffer, werd vandaag duidelijk.

Hoge intensiteit

Armin en Arash (zwart en grijs shirt, zittend op het bankje links) bij het begin van hun rechtszaak twee weken geleden. Tal van fotografen en cameramannen mochten de eerste vijf minuten beelden maken van de verdachten.

Armin en Arash (zwart en grijs shirt, zittend op het bankje links) bij het begin van hun rechtszaak twee weken geleden. Tal van fotografen en cameramannen mochten de eerste vijf minuten beelden maken van de verdachten. © Victor Schildkamp

Volgens arts Ivan Prochazka – de expert van de aanklager die vanochtend als eerste het woord kreeg – komen de verwondingen van ober Mirek wel degelijk door het geweld. Hij ziet de vuistslagen en de schoppen als oorzaak van alle verwondingen en stelt dat de ‘hoge intensiteit’ van de vuistslagen (Armin sloeg tien keer op de liggende Mirek) de oorzaak is van de zware wonden aan schedel en hersenen. ,,Mirek was in levensgevaar. Hij heeft zes dagen in een neurologische kliniek gelegen”, aldus Prochazka. ,,Vooral de bloedingen in de (gezwollen) hersenen bedreigden Mireks leven.” Dat hij het heeft overleefd, is te danken aan de snelle medische hulp. Mirek zal nog lang last ondervinden van de aanval, is zijn verwachting.

Dokter Jiri Hladik stelt daarentegen dat in het verslag van het ziekenhuis wordt gesproken van ‘kleine bloedingen’. ,,Er zijn meer manieren om de heftigheid van de wonden te beoordelen, wat Prochazka doet is maar één manier. Hij kan ook ‘slechts’ een hersenschudding gehad hebben.” Hij noemt de verwondingen weliswaar ‘serieus’, maar is voorzichtig om deze ‘heel zwaar’ te noemen. Van een direct levensbedreigende situatielevensgevaar was volgens hem geen sprake, omdat er in het ziekenhuis de eerste uren géén anti-zwellingsbehandeling in de hersenen nodig was.

Bovendien is hij er niet zeker van dat het geweld de oorzaak is. Zo zouden de verwondingen aan zijn slaap kunnen zijn veroorzaakt door de val. ,,Ik heb de beelden in slow motion gezien en daar zie je dat de ober op de rechterkant van zijn gezicht valt.”

Manager

De rechter kán vandaag al meteen uitspraak doen, maar dat kan woordvoerster Marketa Puci van de rechtbank in Praag nog niet met zekerheid zeggen. De rechter ‘is klaar om uitspraak te doen’, maar als hij concludeert dat er nieuwe informatie tevoorschijn is gekomen, kan die uitspraak ook worden uitgesteld.

Twee weken geleden werd de zaak twee dagen achter elkaar al grotendeels behandeld. Armin en Arash maakten toen, oog in oog met ober Mirek, uitgebreid excuses aan de man die ze op 21 april 2018 bijna doodsloegen. Dat gebeurde nadat een vriend uit hun vriendengroep in restaurant Polpo ruzie kreeg met de manager, omdat ze aan een gereserveerde tafel waren gaan zitten.

Twee weken geleden werden tal van getuigen opgeroepen en werd duidelijk wat er precies was misgegaan. Hoewel de broers Armin en Arash de ruzie en zelfs het gevecht tussen de vriendengroep en het Polpo-personeel niet begonnen waren, gingen zij wel helemaal los op ober Mirek. De ober was toen al gevallen en werd liggend op de grond door Armin (sportinstructeur van beroep) tien keer tegen zijn hoofd geslagen, terwijl Arash hem minstens drie keer tegen zijn rug schopte.

De zaak leidde tot veel ophef in Nederland en Tsjechië vanwege videobeelden van een beveiligingscamera. Door die beelden te verspreiden konden de mannen na enkele dagen worden aangehouden. De Haagse broers wordt het meeste geweld aangerekend. Zij zitten sindsdien vast.

De Praagse ober Mirek van het Polpo restaurant, die is mishandeld door een groep Nederlanders, laat een foto zien van zijn verwondingen.

De Praagse ober Mirek van het Polpo restaurant, die is mishandeld door een groep Nederlanders, laat een foto zien van zijn verwondingen. © ANP