Drugsbaron leidt ‘Escobar-style’ luxe leventje in gevangenis

De huiskamer van de drugsbaron AFP

Een stijlvol verblijf van drie kamers met keuken, badkamer, flatscreen-tv, computer, fitnessapparaat, vergadertafel, boekenkast, gitaar, vriezer met ijsjes én een dvd-collectie over het leven van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar.

In een gevangenis in Paraguay heeft de politie een extreem luxe cel ontdekt. De Braziliaanse drugsbaron die daar sinds 2009 vastzat, wilde ontsnappen door een muur op te blazen met een explosief. Zijn plan werd ontdekt en tijdens onderzoek stuitte de politie op de luxe in zijn verblijf. Inmiddels is hij overgeplaatst naar een extra beveiligde cel in een andere gevangenis.

De Braziliaan Jarvis Chimenes Pavao zou volgend jaar vrijkomen, maar vreesde volgens Latijns-Amerikaanse media uitzetting naar Brazilië, waar hem een langere straf boven het hoofd zou hangen.

De slaapkamer van PavaoAFP
De keuken van PavaoAFP
De DVD-collecite van PavaoAFP
De flatscreen tv van PavaoAFP

Pavao was een populaire bewoner van Tacumbu-gevangenis. Medegevangenen konden tegen betaling gebruikmaken van zijn voorzieningen. Voor zo’n 4400 euro instaptarief plus ruim vijfhonderd euro per week huur mochten zij in de ruimtes van Pavao.

Verdrietig

Medegevangenen zeggen dat ze het erg jammer vinden dat Pavao is overgeplaatst. “Hij was de geliefdste man hier”, zegt een gevangene tegen persbureau AFP. “Ik weet niet hoe we verder moeten zonder hem”, zegt een ander.

De minister van Justitie van Paraguay is ontslagen en haar opvolger heeft beloofd de cel te ontmantelen. Ook wordt onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van cipiers.