Echtpaar uit Nuenen moet huurhuis uit na vondst 4,2 ton

NUENEN/DEN BOSCH – Een Nuenens echtpaar moet deze week zijn sociale huurwoning verlaten vanwege de vondst van drugs en ruim 420.000 euro contant geld vorig jaar. De rechtbank in Den Bosch heeft dat bepaald in een kort geding dat woningcorporatie Helpt Elkander tegen de man en vrouw aanspande nadat ze weigerden te vertrekken.

Op 26 september werd de man met veel machtsvertoon gearresteerd als een van de twee hoofdverdachten in een onderzoek naar drugshandel. Op de zolder van zijn huurhuis vond de politie een hennepdrogerij en in huis lag in totaal bijna 2,4 kilo wiet. Verder had hij ventilatoren, verwarmingselementen, weegschalen, een lamineermachine, een sealapparaat, groeilampen en een koolstoffilter in huis. De elektriciteit werd illegaal afgetapt. Meest in het oog springend was de ontdekking van 420.915 euro cash geld, vooral omdat het echtpaar  op papier leefde van een bijstandsuitkering.

Verklaring

Bij de politie weigerde de Nuenenaar een verklaring af te leggen over de spullen. In de rechtszaak die Helpt Elkander aanspande vertelde hij dat hij de wiet voor eigen gebruik in huis had wegens migraineklachten. De spullen voor de teelt en drugshandel had hij lang geleden op de kop getikt bij een veiling en het geld was van zijn overleden moeder en haar vriend.

Volgens Helpt Elkander fungeerde het huis als distributiecentrum voor de wiethandel van de man. De woningcorporatie hanteert een lik-op-stukbeleid tegen drugshandel en wilde op een verzoek van de rechter ook niet nadenken over een oplossing voor de vrouw die zegt dat ze van niks wist.

Gevolgen

Ook de rechter gelooft het verhaal van het echtpaar niet. Omdat de drugs en het geld op diverse plekken in het huis werden gevonden, is het volgens de uitspraak niet aannemelijk dat de vrouw geen enkel vermoeden had. De vondst van de vele bankbiljetten in combinatie met de drugs en het overige materiaal maakt het ook niet geloofwaardig dat het geld was geschonken door familie.

De ingrijpende gevolgen van een gedwongen vertrek uit de woning heeft het echtpaar aan zichzelf te wijten, concludeert de rechtbank.

De politie neemt een auto in beslag in het onderzoek naar twee verdachte drugshandelaren uit Nuenen

De politie neemt een auto in beslag in het onderzoek naar twee verdachte drugshandelaren uit Nuenen © politie